2019. december 17., kedd

Hókifli Anyukám "békebeli" receptje alapján


Legkisebbikem nyúz pár napja, hogy süssünk olyan hókiflit, amilyet Mama szokott, mert az isteni. Így elkértem Anyukám receptjét. Emlékeztem, hogy ecetet is szokott bele tenni, a végén mégis meglepődtem, hogy milyen kevés hozzávalóból készül. 

Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
25 dkg zsír
Kb. 1,5 dl sós-cukros-ecetes víz

Az utolsó hozzávaló összetételét azonban hiába kérdeztem, csak annyit mondott, olyan legyen, mint egy salátalé. Így kimértem 125 ml hideg vizet, raktam bele 1 mokkás kanál sót, 2 teáskanál cukrot és 1 evőkanál 20 %-os ecetet, majd kiegészítettem 150 ml-re hideg vízzel. (Gyerekkoromban nem volt más, csak 20 %-os ecet, azt használtuk mindenhez.)
Ezekből összeállítottam a tésztát, de a vízből maradt egy kevés, kb. 120-125 ml kellett, hogy jól formázható legyen a tészta. 2 óra pihentetés következett a hűtőben, utána dolgozhattam tovább.

Kell még: 
sütésálló baracklekvár
vaníliás cukorral kevert porcukor


Lisztezett asztallapon vékonyra nyújtottam a tésztát, és nagy pogácsaszaggatóval köröket szúrtam ki.
Mindegyik kör közepére tettem egy-egy nem egész teáskanál lekvárt, majd ráhajtottam a tésztát, de legtöbbször nem akart a tésztában maradni a lekvár, nem győztem az asztalt papírtörlővel törölgetni a kinyomódott lekvártól, de úgy voltam vele, lesz amilyen lesz, úgy esszük meg. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kis kifliket. Közben a sütőt 180 fokra melegítettem légkeverésen.
A sütiket addig sütöttem míg szép rózsaszínűek lettek, de az időt elfelejtettem nézni.
A kisült kifliket azon forrón vaníliás porcukorba forgattam. Mire a második tepsi is kisült, az első tepsi sütit már jó alaposan megkóstoltuk. Annyira finom omlós lett, hogy a cukorba forgatást is nagyon óvatosan kellett csinálni, mert beroppant a süti teteje, ha nem voltam elég finom.



Tényleg isteni finom, nem túl munkaigényes süti, érdemes kipróbálni.!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése