Bár azt reméltem Legkisebbikem legalább megkóstolja a tegnapi vacsorát,
amit egy gyönyörű félkilós brokkoliból készítettem, végül csak nem jött
be neki. Inkább tükörtojást kért sült virslivel. Így mára is lesz
ebédem.
A vacsora első felvonása tejfölös brokkoliszár leves lett,
a második felvonás sonkás-sajtos brokkolirózsák.
A második fogáshoz a leves gőzén pároltam meg a brokkolirózsákat, amiket pici sóval és fokhagyma granulátummal szórtam meg.
a második felvonás sonkás-sajtos brokkolirózsák.
A második fogáshoz a leves gőzén pároltam meg a brokkolirózsákat, amiket pici sóval és fokhagyma granulátummal szórtam meg.
De kezdem az elején. A brokkoliról levágtam a brokkolirózsákat,
megmostam és pároló edényben félretettem, amíg megtisztítottam a
brokkoli szárát. Régebben krumplihámozóval próbálkoztam, aztán egyszer
megpróbáltam, hogy úgy tisztítom, mintha héjában főtt krumplit pucolnék.
A brokkoli vágott végénél kés pengéjével megfogtam a külső héjrészt, és
a rózsás rész felé húzva lejött minden nemkívánatos, fás rész. Ezt a
műveletet addig folytattam, míg a legkisebb "ágvégekről" is "lehúztam a
bőrét". A visszamaradt brokkoliszár friss, üde zöld és és roppanós
volt, mindenféle fásság nélkül. Ez került apró darabokra vágva a
levesbe, némi zöldséggel.
A leves hozzávalói:
1-2 evőkanál olaj, 1 brokkoli szára - fás külső héjától teljesen
megtisztítva, 1-1 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér feldarabolva, 1
hagyma külső két fehér "levelének" negyede apróra vágva*, 1,5 liter
forró víz, 1 fehér műa. kanál ételízesítő, 1/2 csapott fehér kanál só,
pici csilipor, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, pár szál
petrezselyemzöld apróra vágva. A habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál 20 %-os tejföl, kevés hideg víz.
A megtisztított, feldarabolt brokkolit, zöldségeket és hagymát pici
olajon megdinszteltem, majd felöntöttem forró vízzel. Ízesítettem
ételízesítővel (aki nem szereti, ne használja), sóval, csiliporral,
fokhagyma granulátummal, apróra vágott petrezselyemzölddel és
felforraltam. Amikor forrt, a megmosott, befűszerezett brokkolirózsákat a
pároló edényben a leveses fazékra raktam és lefedve addig főztem, míg a
rózsák megpuhultak. Mikor ez megtörtént, habarást turmixoltam lisztből,
tejfölből és kevés hideg vízből, azzal sűrítettem a levest.A sonkás-sajtos brokkoli hozzávalói:
pár csepp olaj, 10 dkg sonka, a meggőzölt brokkolirózsák, 2 evőkanál 20 %-os tejföl, 2 evőkanál Pilos friss sajt, (ITT,) 2 db nyers tojás, 1 evőkanál liszt, 2-3 csipet só, pár kanál tejföl a tetejére, 8-10 dkg reszelt trappista sajt
A sütőtálat pár csepp olajjal kikentem, hogy ne ragadjon le benne a rakottas, aztán kibéleltem a szeletelt sonka felével. Ráhelyeztem a meggőzölt brokkolirózsákat, amit betakartam a sonka másik felével. "Habarást" turmixoltam tejfölből, friss sajtból, lisztből, tojásból és 2-3 csipet sóból, amivel meglocsoltam a sonkás brokkolit. Tetejére simítottam pár kanál tejfölt, és trappista sajtot is reszeltem rá, majd a 180 fokosra előmelegített légkeveréses sütőben szép pirosra sütöttem. Nagyon finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése