Valamelyik nap olvastam a neten, hogy a kenyérlángos (avagy töki pompos)
az adventi vásárok egyik kedvenc étele. Bár ezt eddig nem tudtam, az
biztos, mi az év minden szakában szeretjük. Én azért is, mert fel tudom
használni a tésztájába a megmaradt főtt krumplit, a család meg azért,
mert nagyon finom. Igaz, mostmár nem vagyunk olyan sokan, mint régen :(,
ezért nemcsak vacsorára, de másnap reggelire vagy ebédre is marad
belőle.
A mostani változaton nem volt sok minden, de így is istenire sikerült, a
finom ropogós tésztájával, és a szerényen adagolt feltétekkel.
Legkisebbikemnek és Barátnőjének is nagyon bejött.
Hozzávalók:
A tésztához
Kb. 1 adag tejes-margarinos főtt krumpli (hagymás csirkemell körete volt előzőleg), tej, 1 kocka élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott fehér műa. kanál só, finom liszt, 1 löttyintényi olaj
Feltétek:
8 púpos evőkanál Pilos friss sajt, tepsinként 2 csipet só, kb. 15 dkg
durvára reszelt trappista sajt, 1 fej lila hagyma felezés után vékonyra
szeletelve, egy csík füstölt szalonna nagyon vékonyra szelve (kb. 2*15
cm-es), egy kis darab békési csípős kolbász felkarikázva (kb. 12 cm)
A tésztánál nem írtam pontos mennyiségeket, mert nem mértem semmit.
A krumplit annyi tejjel (kb. 1-1,5 dl) turmixoltam össze még hidegen,
hogy sűrű, sima masszát kapjak. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, 1
kávéskanál cukorral felfuttattam. A krumplimasszát addig melegítettem
mikróban, amíg kellemesen langyos lett. Ekkor lisztet öntöttem hozzá, és
elkezdtem összeállítani a tésztát. Hozzáadtam a felfuttatott élesztőt,
majd újabb kis adagokban lisztet, sót, és egy löttyintésnyi olajat (a
liszt kb. fél kg lehetett összesen).
Addig gyúrtam, míg a tészta teljesen elvált a kezemről és a táltól is,
finom puha, langyos, tészta lett, jó volt vele dolgozni. Kidolgozás után
a folpackkal és tiszta konyharuhával letakart tálat betettem a 30 fokra
állított sütőbe kelni (nyitott ajtónál). Kb. fél óra elteltével a
tészta szépen duplájára dagadt, akkor lisztezett asztallapon
kettéosztottam, a darabokat kissé megformáltam, kinyújtottam és két
sütőlapra terítettem. A sütőt közben 220 fokra állítottam és
légkeverésre.
A sütőlapra terített tésztákat az előmelegített sütőbe toltam, és addig
sütöttem, míg halványan színesedni kezdtek. Közben a tepsiket egyszer
megcseréltem.
Amíg a tészták elősültek felvágtam a feltéteket és durvára reszeltem a sajtot.
Az elősült tésztákat megkentem 4-4 púpos evőkanál Pilos friss sajttal,
meghintettem 2-2 csipet sóval, aztán elosztottam rajtuk a reszelt
trappistát, a fél karikákra szedett lila hagymát, pici szalonna
darabkákat és kolbászkarikákat, majd visszatoltam a sütőbe, és addig
sütöttem - a tepsiket egyszer megint megcserélve, míg ilyen gyönyörűek
lettek.
az ajándék Zepter tányéralátét |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése