Régen, amikor még minden gyerek itthon volt, készítettem már Zepter
módszerrel rakott krumplit. Ízlett a családnak, de megszavazták, hogy
mégis inkább hagyományosan, sütőben süssem, jó nagy tepsivel, amiből
legalább kétszer tudunk enni.
Ma újra Zepter lábasban (24 cm-es), főzőlapon készítettem rakott
krumplit, a képen látható alapanyagok felhasználásával, úgy gondoltam
kettőnknek-hármunknak így is elég lesz.
Egyforma vékonyra szelt krumplival, 6 tojással, 12 dkg békési csípős
füstölt kolbásszal, 3 szál bécsi virslivel, tejföllel, friss
sajtkrémmel, pici vízzel, és kevés reszelt sajttal - ami nincs a képen
ahogy a margarin sem, amivel a lábas alját jó vastagon kikentem.
Arra következett egy sor nyers krumpli, amit csipet sóval megszórtam és megpettyegettem friss sajtkrémmel.
Ezután a karikákra vágott tojás, szintén egy csipet sóval megszórva, újabb sajtkrémpettyekkel megpettyezve, rá a virslikarikák.
A virslire a második sor krumpli csipet sóval és sajtkrémmel,
arra a kolbászkarikák és újabb sajtkrémpettyek,
végül a 3. sor nyers krumpli, ugyancsak csipet sóval meghintve és tejföllel betakarva. Kb. 1 dl vizet öntöttem alá (ez utólag soknak bizonyult, legközelebb kevesebbet teszek, mert sok szaft keletkezett alatta - mondjuk mi szeretjük a szaftot, Apa így biztos még jobban odalenne érte.)
Lefedve legmagasabb hőfokon felforraltam (12), amikor a zöld mező
elejéhez ért a termosztát mutatója, takarékra vettem a tűzhelyet (3), és
úgy főztem a rakott krumplit addig, míg a legfelső sor krumpli is
puhára főtt. (Kb. 1 óra kellett hozzá, de ez valószínű a krumpli
fajtájától is függ.)
Amikor a legfelső krumplisor is megpuhult, reszelt trappista sajtot szórtam rá
felforrósítottam a régi Zepter főzőlapot, és a lábasra borítottam, hogy a sajt rápirulhasson a rakott krumplira.
Pár perc alatt ilyen gyönyörű lett
Szűrőlapáttal szedtem tányérra, szaftot mindenki igénye szerint rakott rá.
Legkisebbikemnek is nagyon ízlett, nemcsak nekem.
vakuval készült kép |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése