2015. december 15., kedd

Sajtos korong

Ezt a receptet régi kis regiszteres füzetemben találtam, Sógornőm sós süti receptje. Nagyon régen sütöttem meg, még a blogolós idők előtt. De Legkisebbikem emlékezett rá, és nagyon várta, hogy újra ehesse. Azzal a kérdéssel lépett be az ajtón munka után, hogy ugye megsütötted?? - Mert tegnap este elárultam, hogy ezt akarom megsütni. Sajnos akkor még nem volt kész, de aztán nekifogtam, és megcsináltam. Sőt, mindjárt dupla adag alapanyagból, így egy rumlival akár három sütésre való sós süti lett sütésre előkészítve.

Az eredeti recept szerinti hozzávalók:                       az én dupla adagom:
                                                       
                                                     Tészta:

25 dkg rétes liszt                                                        50 dkg + 6-7 dkg rétes liszt
12,5 dkg margarin                                                      25 dkg margarin
1 dl tej                                                                        2 dl tej
fél kávéskanál sütőpor                                               2 kávéskanál sütőpor
1 tojás sárgája                                                            2 M-es tojás sárgája
1,5 teáskanál só                                                         3 teáskanál só

                                                  Töltelék:

15 dkg reszelt trappista sajt                                       30 dkg reszelt trappista sajt
1 csapott kávéskanál pirospaprika                             1 csapott fehér műa.kanál paprika
12 dkg margarin                                                        25 dkg margarin
1,5 teáskanál só                                                         3 teáskanál só

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, kellett még hozzá 6-7 dkg liszt, hogy ne ragadjon. Amikor elkészült, 6 részre osztottam, és egyenként kb. 20*25 cm-es lapokká nyújtottam.




A jól kikevert tölteléket simára egyengettem a keverőtálban, 6 részre osztottam (a tetejét bekarcoltam, mintha egy tortát osztottam volna 6 szeletre). Minden lapot megkentem a 1-1 adag margarinos-sajtos töltelékkel, aztán feltekertem, mint a bejglit. 


Az elkészült rudakat alufóliába, vagy folpackba csavartam és a mélyhűtőbe tettem, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.



Mire minden rúd elkészült, az első két rúd már megszilárdult kissé, hát azokat kb. fél cm vastagon felszeleteltem, a kis sajtos korongokat - csigákat - sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
A sütőt a szeletelés előtt légkeverésre és 200 fokra állítottam melegedni.
A két tepsit a sütőbe toltam, az egyiket a legalsó, a másikat a legfelső sínre, a hőt azonnal 175 fokra mérsékeltem és addig sütöttem a sütit - egyszer a tepsiket közben megcserélve - amíg  szép aranybarnák lettek. Kb. 75 db kis sajtos korong - sajtos csiga - lett két rúd tésztából. Ma csak ennyit sütöttem meg. A maradék 4 rúd alufóliába csomagolva várja a mélyhűtőben, hogy karácsonykor, vagy Szilveszterkor megsüssem kis felengedés után.  Ha még vékonyabbra vágom, akkor több jön ki belőle, akkor még ennyi ideig sem kell sütni. 




Isteni finom, ropogós, kellemesen sós aprósütemény lett belőle, ezért Szilveszteri borkorcsolyának is tudom ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése