Ezt a receptet régi kis regiszteres füzetemben találtam, Sógornőm sós
süti receptje. Nagyon régen sütöttem meg, még a blogolós idők előtt. De
Legkisebbikem emlékezett rá, és nagyon várta, hogy újra ehesse. Azzal a
kérdéssel lépett be az ajtón munka után, hogy ugye megsütötted?? - Mert
tegnap este elárultam, hogy ezt akarom megsütni. Sajnos akkor még nem
volt kész, de aztán nekifogtam, és megcsináltam. Sőt, mindjárt dupla
adag alapanyagból, így egy rumlival akár három sütésre való sós süti
lett sütésre előkészítve.
Az eredeti recept szerinti hozzávalók: az én dupla adagom:
Tészta:
25 dkg rétes liszt 50 dkg + 6-7 dkg rétes liszt
12,5 dkg margarin 25 dkg margarin
1 dl tej 2 dl tej
fél kávéskanál sütőpor 2 kávéskanál sütőpor
1 tojás sárgája 2 M-es tojás sárgája
1,5 teáskanál só 3 teáskanál só
Töltelék:
15 dkg reszelt trappista sajt 30 dkg reszelt trappista sajt
1 csapott kávéskanál pirospaprika 1 csapott fehér műa.kanál paprika
12 dkg margarin 25 dkg margarin
1,5 teáskanál só 3 teáskanál só
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, kellett még hozzá 6-7 dkg liszt, hogy
ne ragadjon. Amikor elkészült, 6 részre osztottam, és egyenként kb.
20*25 cm-es lapokká nyújtottam.
A jól kikevert tölteléket simára egyengettem a keverőtálban, 6 részre
osztottam (a tetejét bekarcoltam, mintha egy tortát osztottam volna 6
szeletre). Minden lapot megkentem a 1-1 adag margarinos-sajtos
töltelékkel, aztán feltekertem, mint a bejglit.
Az elkészült rudakat alufóliába, vagy folpackba csavartam és a mélyhűtőbe tettem, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.
Mire minden rúd elkészült, az első két rúd már megszilárdult kissé, hát
azokat kb. fél cm vastagon felszeleteltem, a kis sajtos korongokat -
csigákat - sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
A sütőt a szeletelés előtt légkeverésre és 200 fokra állítottam melegedni.
A két tepsit a sütőbe toltam, az egyiket a legalsó, a másikat a legfelső
sínre, a hőt azonnal 175 fokra mérsékeltem és addig sütöttem a sütit -
egyszer a tepsiket közben megcserélve - amíg szép aranybarnák lettek.
Kb. 75 db kis sajtos korong - sajtos csiga - lett két rúd tésztából. Ma
csak ennyit sütöttem meg. A maradék 4 rúd alufóliába csomagolva várja a
mélyhűtőben, hogy karácsonykor, vagy Szilveszterkor megsüssem kis
felengedés után. Ha még vékonyabbra vágom, akkor több jön ki belőle,
akkor még ennyi ideig sem kell sütni.
Isteni finom, ropogós, kellemesen sós aprósütemény lett belőle, ezért Szilveszteri borkorcsolyának is tudom ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése