2012. december 25., kedd

Ebéd karácsony első napján - 2012







Ma ebédre csupa vad került az asztalunkra. Mert tavaly nagyon ízlett, ezért az idén is lett vadkacsa leves. Második fogásnak kétféle étel készült. Őzpörkölt a szokásos módon főzve, tésztával körítve  pörköltimádóimnak, 










és pácolt, szalonnába tekert őzgerinc medalionok Chumberland mártással és hercegnő burgonyával - persze minden a saját elképzelésem szerint, - mert mindent másképp csináltam, mint a nagykönyvben meg van írva, mégis isteni lett!! A vadkacsalevest és az őzpörköltet nem írom le, azok már szerepelnek a blogban. A vadkacsaleves annyiban különbözött, hogy most 1 egész vadkacsából készült.










Az őzgerinc medalionokhoz az őzgerincet kicsontoztam a két filét ketté vágtam, majd egy egész citrom levével és olajjal bepácoltam még a múlt hét csütörtökön vagy pénteken, már nem emlékszem. A húsokat minden nap átforgattam a pácban. Ma készítés előtt erdélyi szalonnából a lehető legvékonyabb szeletkéket vágtam, aztán próbáltam az őzgerinc filét olyan vastagságú korongokra vágni, mint a szalonna. Minden húskorongot két szalonnaszeletkébe csomagoltam, hústűvel áttűztem, és hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. Közben elkészítettem a hercegnő burgonyát. A tegnap este kimaradt krumpli feléhez hozzákevertem egy egész tojást, pici sót és őrölt borsot, jól kikevertem és a mikró táljára halmokat nyomtam a masszából. 15 perc alatt sült ilyen szépre a mikró crisp-grill fokozatán. Már csak a Chumberland mártás volt hátra. Ehhez 2 dl száraz vörösborban felforraltam 2 evőkanál aszalt vörösáfonyát, belereszeltem egy narancs sárga héját, és belenyomtam a narancs levét is. Felforraltam, és mivel csak meggylekvárom volt itthon, azt tettem bele 2 evőkanállal. Aztán 2 teáskanál étkezési keményítőt elkevertem egy kávéscsésze hideg vízben, azzal sűrítettem be a mártást. Egy percig forraltam és kész. Az ebéd tálalása előtt pár perccel kezdetem el sütni az őzmedalionokat










Felforrósított serpenyőbe kb. 1 evőkanál olajat öntöttem, és a hús első oldalát 5 percig, másik oldalát 3 percig sütöttem. Amíg megettük a levest pihent a hús. És ilyen még nem volt!!! Mondhatnám, hogy tátátá....! A Férjemnek jobban ízlett az őzgerinc, mint az őzpörkölt!!! Hát ezt is megértem!!!! De tényleg, olyan ízgazdag ebédben volt részünk, ami méltó a karácsony ünnepéhez!!









3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom ünnepi étek! Idén nem volt semmi vad húsom, így beértük a hallal és a pulykával...:o)

    VálaszTörlés
  2. Fenséges ebédet készítettél mint mindig !!!
    Boldog Karácsonyt továbbra is!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Kriszti, gondolom a Tiéd is isteni volt!

    Juci, de aranyos vagy!
    Köszönöm, Neked és Családodnak is további boldog ünnepet!!

    VálaszTörlés