2012. december 9., vasárnap

Üvegen sült kacsa




A múltkor olyan jól sikerült az üvegen sült csirke, hogy mindenképpen ki akartam próbálni az üvegen sült kacsát is, bármennyire tartottam is attól, hogy esetleg nem úgy sül el a dolog, ahogy elgondoltam.  Tegnap aztán vettem a Lidl-ben két fagyasztott kacsát (hát persze, hogy akciós volt), aztán az éjjel kiolvasztottam, ma pedig megcsináltam az üvegen sültet. Az előkészület azért nem ment olyan gyorsan, mert elég kotúsak voltak szegény párák, de nagyon iparkodtam a tisztítással, aztán jó alaposan megmostam őket, majd kívül belül besóztam, és ugyanúgy, ugyanarra a kis üvegre ültettem mindkettőt, amin a múltkor a csirkék sültek. A szárnyakat és a melle bőrét hústűvel odatűztem a húshoz a biztonság kedvéért, majd 180 fokra és légkeverésre állított, előmelegített sütőbe toltam a legalsó sínre, és 90-95 percig sütöttem. 







Amíg sültek a kacsák, elkészítettem a káposzta salátát,

(Egy nagyobb fej káposzta fele vékonyra szelve, öntet: 4 evőkanál 10 %-os ecet*, 10 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál olaj, 1/2 csapott fehér kanál só, kávéskanálnyi folyékony édesítőszer, kevés őrölt bors és chili por 

* valószínű az ember neveltetéséből adódik, hogy mit szeret. Gyerekkoromban otthon minden saláta 20 %-os ecettel és sok cukorral készült, én ugyan cukrot nem használok, de az ecet a régi maradt, igaz csak 10 %-os,  így nem használok egy lavór vizet a hígításához. Hiába kóstoltam meg, nem szeretem a balzsamecetet, a boreceteket, az alma ecetet, de még a málnaecetet sem. A hiba biztos az én készülékemben van. Ha van citrom itthon, akkor ecet helyett néha inkább citromlevet  használok a salátákhoz, de az ilyen hagyományos salátát, mint a káposzta saláta, inkább ecettel készítem. Érdemes elolvasni az utóiratot :D!!)


odatettem főni a kacsalevest 


a kacsák nyakából, szárnyvégeiből, zúzáiból és szívéből, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, hagymával, zöldpaprikával, és petrezselyemzölddel, 3 liter forró vízzel, 1,5 fehér kanál sóval, kevés szitált ételízesítővel és őrölt borssal, megint gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után 15 percig főztem a levest, de utána még 5-8 percig a kikapcsolt tűzhelyen hagytam, mert közben megpucoltam a krumplit is, és odatettem azt is főni a hagymás krumplinak. Aztán kiengedtem a gőzt a gyorsfőzős fazékból, kiemeltem a kis kosárkával a húst és zöldségeket, a levet újra felforraltam, és 12 dkg eperszalag tésztát főztem bele. A végén még megdinszteltem a hagymát a krumplira, jól elkevertem, és már tálaltam is az ebédet.  Amíg megettük a levest, hagytam pihenni az üvegen a kacsákat, csak utána vágtam darabokra. 


Az egyik kacsa combjai, szárnyai, és melle
 Most is rászívta magát az üveg a tepsire, és amikor felemeltem, rengeteg tiszta kacsazsír buggyant ki alóla. Vigyázni kell vele, mert az üveg most is nagyon forró volt, konyhai törlőpapírral fogtam meg, úgy húztam ki a kacsákból. Bár így leírva elég gyorsnak tűnik az ebédkészítés, azért rendesen elfáradtam, de megérte, mert nagyon finom volt minden. A kacsa egy csöppet sem száradt ki, jó szaftos volt még a melle is. A bőre pedig finom ropogós. Érdemes kipróbálni. 




Utóirat 2012. 12.10.

Tegnap vacsorára valami olyan isteni összeállítást ettem, hogy minden falatnál majd elaléltam.

Én már vacsoráztam, amikor Párom elkezdett mellettem mandarint enni. Olyan isteni illata volt, hogy kértem  kóstolóba egy gerezdet. Aztán a falat pirítósomra tettem egy falatot a szaftos kacsamellből, rá káposzta salátát aztán a mandarin gerezdet. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen ízorgiában lesz részem!! Gyorsan megtisztítottam két mandarint, és belekevertem a káposzta salátámba,  úgy folytattam a vacsorát. Érdemes kipróbálni, nagyoooon finom!!!

6 megjegyzés:

  1. De érdekes sütési mód! Olyat már láttam, hogy sörösdobozon, persze sörrel együtt, sütöttek csirkét, de üvegen... nekem az volt az első gondolatom, nem törik el? De a végeredmény nagyon meggyőző, igazán gusztusosra sült!

    VálaszTörlés
  2. Az ötletet nekem is a sörösdobozon sült csirke adta eredetileg. De nem volt itthon sör se sörösdoboz, amikor a csirkét akartam egészben sütni, így jött az üvegen sütés ötlete. És nem tört el. Szerintem az ilyen lekváros üvegek bírják a hőt, különben a lekvárt sem lehetne bennük eltenni. Csak az a fontos, hogy szájával lefelé kell az üvegnek lenni, kupak nélkül. És nagyon finom szaftosra, mégis ropogós bőrűre sült a kacsa, nem száradt ki!! Érdemes kipróbálni!!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó ötlet! Milyen üvegen sütötted? Nem robban szét a magas hőtől? Finom, ropogósra sült!

    VálaszTörlés
  4. Az Aldiban vettem kis üveges meggylekvárt, annak az üvegjén sütöttem. Nem robbant szét!

    VálaszTörlés
  5. Milyen viccesen néznek ki az üvegen csücsülő kacsák:) De isteni finom ropogós lehet a bőre, nagyon szuper ötlet:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Trollanyu! Tényleg nagyon finom volt!

    VálaszTörlés