Még valamikor tavaly vetettem szemet Sherpa konyhájából a Kapusztnyik nevű káposztával töltött sült "tésztára". Azóta már számtalanszor gondoltam rá, de valahogy mégis mindig elmaradt. Néhány napja újra felötlött bennem a gondolat, és most, hogy volt még itthon fél fej káposztám, mégiscsak rászántam magam, hogy elkészítsem. A kérdés csak az volt, hogy Apának milyen töltelékkel töltsem meg a tésztát, mert Ő aztán végképp nem eszi meg a káposztás tésztát sem. Volt itthon darált hús, hát készítettem egy olaszos ízesítésű húsos tölteléket a káposzta mellett. Mindkét fajtából 8-8 darab lett.
![]() |
húsos táska |
![]() |
kapusztnyik :) |
A tésztát ugyanúgy készítettem el, ahogy a fentebb említett receptben szerepelt, csak dupla adagot vettem mindenből és instant élesztőt használtam. Tehát 1 kg liszt, 1 fehér kanál só, 3/4 doboz nagy dobozos 20 %-os tejföl, 2-3 löttyintésnyi olaj, 2 teáskanál cukor, 2 csomag instant élesztő, kb. 2 dl tej, hogy dagasztható legyen a tészta.
A káposzta töltelékhez: kb. 65 dkg reszelt káposzta, kevés olaj, só, őrölt bors ízlés szerint
A húsos töltelékhez: kevés olaj, 1 fej apróra vágott hagyma, 1/2 kg sertés darált hús, 1 csapott fehér kanál só/vagy ízlés szerint, 1-1 kávéskanál őrölt bors, fokhagyma granulátum, szárított oregano, bazsalikom, pizza fűszerkeverék, 1 fehér kanál sűrített paradicsom, kb. 1,-1,5 dl forró víz.
A tetejére: reszelt sajt (de el is maradhat).
Legelőször lereszeltem a káposztát, és sóval megszórva állni hagytam kicsit, míg megcsináltam a tésztát.
A hozzávalókból összeállítottam és jól megdagasztottam a tésztát, majd nagy tálban, folpackkal letakarva kb. 35-40 fokra állított sütőbe raktam kelni 1 órára, ezalatt kétszeresére kelt.
Amíg a tészta kelt, megpirítottam a káposztát, és a darált húsos tölteléket is elkészítettem, mint a pörköltet, csak lé nélkül, kissé paradicsomosra, fűszeresre.
Aztán a tésztát ketté osztottam, és mindkét félből 8 egyforma darabot vágtam. Ezeket egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű körré nyújtottam, a tészta egyik felére tölteléket raktam, (a káposztásból 1 púpos evőkanálnyit, a húsosból 2 evőkanálnyit), a másik felét ráhatottam és jól eldolgoztam a szélét.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, a húsosból négyet megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szép pirosra sütöttem.
![]() |
húsos |
![]() |
káposztás |
A húsosról elfelejtettem képet készíteni kisülés után a nagy kapkodásban
Én a káposztásat szeretem, azt talán még a fiúk is megeszik, bár eddig még csak a húsosból ettek. Apának is nagyon ízlett, kettőt is bekapott a húsosból :)!!
Ja és volt szárzellerleves is, de abból csak mi öregek ettünk. A fiúknak nem tetszett, pedig finom volt. Úgy készült, mint tegnap a gombaleves, csak most sok szárzellerből és gomba nélkül.
Nagyon jól néznek ki:) Nálunk régen mindig volt káposztás bukta, amit kapusztnyicának neveztek, a családom szlovák származású. Évk óta nem ettem ilyet, pedig nagyon finom.
VálaszTörlésKöszi Trollanyu :)! Tényleg nagyon finom :D!
VálaszTörlés