2012. december 13., csütörtök

Kapusztnyik és húsos táska







Még valamikor tavaly vetettem szemet Sherpa konyhájából a Kapusztnyik nevű káposztával töltött sült "tésztára". Azóta már számtalanszor gondoltam rá, de valahogy mégis mindig elmaradt. Néhány napja újra felötlött bennem a gondolat, és most, hogy volt még itthon fél fej káposztám, mégiscsak rászántam magam, hogy elkészítsem. A kérdés csak az volt, hogy Apának milyen töltelékkel töltsem meg a tésztát, mert Ő aztán végképp nem eszi meg a káposztás tésztát sem. Volt itthon darált hús, hát készítettem egy olaszos ízesítésű húsos tölteléket a káposzta mellett.  Mindkét fajtából 8-8 darab lett.







húsos táska







kapusztnyik :)





A tésztát ugyanúgy készítettem el, ahogy a fentebb említett receptben szerepelt, csak dupla adagot vettem mindenből és instant élesztőt használtam. Tehát 1 kg liszt, 1 fehér kanál só, 3/4 doboz nagy dobozos 20 %-os tejföl, 2-3 löttyintésnyi olaj, 2 teáskanál cukor, 2 csomag instant élesztő, kb. 2 dl tej, hogy dagasztható legyen a tészta.


A káposzta töltelékhez: kb. 65 dkg reszelt káposzta, kevés olaj, só, őrölt bors ízlés szerint


A húsos töltelékhez: kevés olaj, 1 fej apróra vágott hagyma, 1/2 kg sertés darált hús, 1 csapott fehér kanál só/vagy ízlés szerint, 1-1 kávéskanál őrölt bors, fokhagyma granulátum, szárított oregano, bazsalikom, pizza fűszerkeverék, 1 fehér kanál sűrített paradicsom, kb. 1,-1,5 dl forró víz. 


A tetejére: reszelt sajt (de el is maradhat).


Legelőször lereszeltem a káposztát, és sóval megszórva állni hagytam kicsit, míg megcsináltam a tésztát.


A hozzávalókból összeállítottam és jól megdagasztottam a tésztát, majd nagy tálban, folpackkal letakarva kb. 35-40 fokra állított sütőbe raktam kelni 1 órára, ezalatt kétszeresére kelt.


Amíg a tészta kelt, megpirítottam a káposztát, és a darált húsos tölteléket is elkészítettem, mint a pörköltet, csak lé nélkül, kissé paradicsomosra, fűszeresre.


Aztán a tésztát ketté osztottam, és mindkét félből 8 egyforma darabot vágtam. Ezeket egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű körré nyújtottam,  a tészta egyik felére tölteléket raktam, (a káposztásból 1 púpos evőkanálnyit, a húsosból 2 evőkanálnyit), a másik felét ráhatottam és jól eldolgoztam a szélét. 




























Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, a húsosból négyet megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szép pirosra sütöttem. 







húsos






káposztás










A húsosról elfelejtettem képet készíteni kisülés után a nagy kapkodásban










Én a káposztásat szeretem, azt talán még a fiúk is megeszik, bár eddig még csak a húsosból ettek. Apának is nagyon ízlett, kettőt is bekapott a húsosból :)!! 


Ja és volt szárzellerleves is, de abból csak mi öregek ettünk. A fiúknak nem tetszett, pedig finom volt. Úgy készült, mint tegnap a gombaleves, csak most sok szárzellerből és gomba nélkül. 









2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki:) Nálunk régen mindig volt káposztás bukta, amit kapusztnyicának neveztek, a családom szlovák származású. Évk óta nem ettem ilyet, pedig nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Trollanyu :)! Tényleg nagyon finom :D!

    VálaszTörlés