2015. január 5., hétfő

Bagett két felvonásban, DNK tésztából

Új év új kihívások.... Mindig is irigyeltem azokat, akik kenyeret tudnak sütni. Én eddigi életemben egyszer próbáltam, amikor a gyerekek kicsik voltak. Nem panaszkodhatok, mert meg is ettük, sőt még ízlett is a családnak - szerencsére nagyon udvariasak voltak, nem mondták, hogy ezzel nem kellene többet próbálkozni :). 
Tudom, nem egészséges, de én mégis a pihe-puha fehér kenyeret szeretem. Szegeden a Csiga pékségben olyan kenyeret sütnek, ami kalácsnak is elmenne. (Egyszer megesett, hogy karácsonyi halászléhez kínáltam belőle Szüleinknek, és mindenki  a kenyeret dicsérte, nem a főztömet...).  Mostanában a Tescoban is találtam kedvemre valót,  a 450 grammos kovászos cipó az, ami  nekem nagyon bejön, mert még 2-3 nap múlva is olyan puha, mint a pihe, szóval verhetetlen!! És mégis, mikor megláttam Max DNK bagettjét, egyből ráindult az agyam, mármint, hogy ezt nekem ki kell próbálni.
Ma aztán adott volt az alkalom, mert a hét végére vásárolt pihe-puha kenyér majdnem mind elfogyott, vásárolni meg nem volt kedvem, hát délelőtt megcsináltam az első adag bagettet, majdnem pontosan úgy, ahogy Max, kivéve, hogy nem volt itthon fehér tönköly lisztem, ezért 500 gr finom lisztet használtam. A leírást azonban kicsit másként értelmeztem, pl. az erősen lisztezett nyújtólap egészen biztosan más nála és más nálam (látható a képen, hogy a kész bagettem szinte nem látszott ki a liszt alól) és a sütési idő sem úgy alakult az én sütőmben, ahogy az nála meg volt írva (230 fokon, alsó-felső sütésen sütöttem 10 percig, aztán 190 fokon 25 percig), de végül mégis ehetőnek nyilváníttatott az én  három kis tömzsi bagettem.  



Persze nem is én lettem volna, ha délután nem motoszkált volna bennem megint a kisördög, hogy próbáljam meg újra, mert a délre sütött bagettből már csak másfél maradt (másfél még langyos, ropogós héjú bagettel tyúkpörkölt szaftot tunkoltunk ki az ebédnél, és isteni volt).
Délután így megint nekifogtam, és megint majdnem ugyanúgy csináltam mindent. Persze azért mégsem mindent... Pl. hiába kerestem a hűtőben egy másik csomag élesztőt, -pedig tudom, hogy kettőt vettem-  nem találtam, ezért egy csomag (7 g) szárított élesztőt oldottam fel  32 dkg langyos, csipet cukorral életre hívott vízben. Amikor láttam, hogy elkezdett felhabzani, akkor kevertem el az 500 gr finom lisztben a fehér kanál sót, aztán a sós liszttel a felhabosodott élesztős vizet. 
Onnan mindent ugyanúgy csináltam, de csak kétszer hajtogattam meg a tésztát, utána három részre osztottam, formáztam és a 250 fokra  előmelegített, légkeverésre állított sütőben sütöttem kb. 13 percig, aztán még kb. 10 percig 190 fokon, akkor kivettem, mert már gyönyörű barna színe volt. 


Mindkét bagett ízlett a családnak, és alig maradt belőlük valami, mégis azt kell mondanom, hogy ezeknek az állaga nem olyan, mint a boltiaknak. Azok tényleg olyan pihe-puha csodák, hogy szinte rágni sem kell. Ezeknek a héja ropogós volt, de a bele is olyan jó kis "fogas" - vagyis intenzívebben kellett rágni, viszont ízre nagyon finom volt.
Nem tudom sikerül-e valaha pihe-puha bagettet sütnöm, minden esetre próbálkozom még :)!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése