2015. január 8., csütörtök

Zöldségleves májgaluskával (kenőmájasból), sárgaborsó főzelék csilis sült virslivel



Egyszer már készítettem kenőmájas májgaluskát. Most kevesebb leveshez kevesebb galuska kellett, de szerettem volna, hogy kicsit májasabb legyen, ezért arányaiban több kenőmájast tettem bele. A család csak úgy falta a vele készült zöldséglevest. Ennél már csak az okozott nagyobb örömöt, hogy  a sárgaborsó főzelék is nagy sikert aratott :)!!
A leves hozzávalói: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, darabka zellergumó, pici fej hagyma, néhány szelet hegyes-erős paprika, 1 evőkanál olaj, 1,5 liter forró víz, 1 Hühnersuppe leveskocka, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld
A májgaluska hozzávalói: 1 db M-es tojás, 3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál rétes liszt, csapott kávéskanál ételízesítő és szárított petrezselyemzöld, 10 dkg Bakonyi kenőmájas. 
Először a májgaluskát állítottam össze. A tojást jól elhabartam ételízesítővel, borssal és szárított petrezselyemzölddel, hozzákevertem a búzadarát és a lisztet (nem púpos, de nem is csapott evőkanállal adagoltam), végül a kenőmájast, alaposan összedolgoztam és félretettem pihenni, kb. 3/4-1 órára. 
Amíg pihent a galuska odatettem főni a főzeléket és a levest. 
Megtisztítottam, összedaraboltam a leveszöldségeket, majd pici olajon megdinszteltem, forró vízzel felöntöttem, fűszereztem és puhára főztem kb. fél óra alatt. Akkor belefőztem a teáskanállal szaggatott galuskákat, és fedő alatt 10-15 percig főztem. Egyet szétvágtam próbára, hogy rendesen átfőtt-e, és miután jónak találtatott tálalhattam a levest. Nagy sikere volt átfázott családomnál, utolsó falatig mind elfogyott :)!!
Legkisebbikem nagyon tiltakozott a második fogásnak szánt sárgaborsó főzelék ellen, ezért is okozott nagy örömöt, hogy végül háromszor szedett belőle. Hasonlóképpen főztem, mint ITT, csak kicsit több vízzel (1,5 liter), kevesebb liszttel (2 csapott evőkanál), és a főzési idő is csak 15 perc volt szokásos jelzések után, berántás után még pár percig forraltam - vigyázni kellett vele, mert úgy fröcskölt mint a láva.
A csilis sült virslihez a kevés olajon megsütött karikára vágott virslire csiliport szórtam és pirítottam még pár másodpercig. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése