2015. január 29., csütörtök

Galambmelles currys rizs párolt káposztával


Még a hét végén kaptunk négy nagy, nem túl fiatal galambot Szüleimtől, amik máig a hűtő 0 fokos rekeszében pihentek, de ma végre sorra kerültek. Olyan szép nagy melle volt mind a négy galambnak, hogy szinte kínálták magukat egy külön fogáshoz a galambleves mellett. Miután lefejtettem a csontról a filéket, bőrrel együtt vékony szeletekre vágtam. Aztán a már többször leírt módon currys rizses húst főztem belőlük. A különbség csak annyi a zsenge csirkemellel készült rizses húshoz képest, hogy a húst még így vékonyra szelve is két órán át kellett főznöm, mielőtt a rizst hozzáadtam. Utána még 20-25 perc és tálalhattam az ízes galambmelles currys rizst
Hozzávalók: 
4 galamb mellfiléje bőrrel együtt vékonyra szelve, 1 fej hagyma felaprítva, 1 evőkanál kókuszzsír, 2 kávéskanál Hot Madras curry por, 2 csapott fehér kanál ételízesítő, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld  ízlés szerint, 3 dl + 5 dl forró víz, 250 gr (2 főzőtasak) paraboiled rizs
Először a hagymát dinszteltem meg kókuszzsíron, majd rátettem a szeletelt húst, addig sütöttem, míg elvesztette élénk vörös színét. Fűszereztem 1 fehér kanál ételízesítővel, curry porral, borssal, petrezselyemzölddel, és felöntöttem 3 dl forró vízzel. Két óra fedő alatti párolás után, amikor a szaftja már jó sűrű és sötétbarna volt, beleöntöttem a két főzőtasakból a rizst, felöntöttem még fél liter forró vízzel, tettem bele még 1 csapott fehér kanál ételízesítőt és újraforrás után, takarékon még 20 percig főztem.
Mellé párolt káposztát készítettem, hogy némi zöldség is kerüljön az ebédbe.
Hozzávalók: 

Fél fej káposzta, 1 csapott evőkanál kókuszzsír, fél csapott fehér kanál só, őrölt bors, 2,5 dl víz, 1 evőkanál 10 %-os ecet, pár csepp folyékony édesítőszer. 

A vékonyra szelt káposztát sóztam, borsoztam, kókuszzsíron átforrósítottam, felöntöttem vízzel és fedő alatt puhára pároltam. Amikor már majdnem az összes víz eltűnt alóla, ecettel és édesítőszerrel ízesítettem.

A családnak nagyon ízlett az ebéd, sajnálták, hogy csak ilyen keveset főztem belőle. Én is sajnáltam, hogy nem lett túl sok, de négy galambmell nem olyan nagy tétel, amiből üstre való étel készülhet.

A galambok többi alkatrészéből galamblevest főztem - most hagyományosan, nagyon hosszan, mert úgy néz ki, hogy a gyorsfőző fedőm bekrepált. Fel kell vennem a Zepterrel a kapcsolatot, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, hogy lehet rendbehozni, mert rengeteg idő és energia elment, mire ehető lett a leves. Ebédre így nem is tudtam feltálalni, kép se készült róla, de délután ettünk belőle és nagyon finom lett, bár tésztát nem főztem bele.

3 megjegyzés:

  1. Kedves María! Rég láttalak erre. Remélem hamarosan megörvendeztetsz minket új receptjeiddel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Pitz! Köszönöm, hogy keresel. Sajnos az egész család lebetegedett, a Férjemnél nagyon súlyos tüdőgyulladás alakult ki, jelenleg is intenzív osztályon kezelik. Minimálisat bírunk enni, nincs kedvem főzni se. Nem tudom mikor fogok jelentkezni. Addig is türelmet kérek.

      Törlés
  2. Mielőbbi gyógyulást kívánok nektek!

    VálaszTörlés