2015. január 20., kedd

Kalács aljú túrós süti

Kissé szikkadt kalács maradékot használtam fel ennek a túrós sütinek az aljaként. A vékony kalácsszeletek egyik oldalát megmártottam tejben,  tejes felüket felfelé fordítva kibéleltem velük egy 23 cm átmérőjű tortaformát. 
Egy csomag túróból a tészta nélküli túrótorta receptje alapján készítettem el a "tölteléket", amit a kalács alapra simítottam. 



Hozzávalók: 
80 gr vaj, 80 gr kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 500 gr félzsíros tehéntúró, 3 db M-es tojás kettéválasztva, csipet só, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál búzadara, 1 citrom sárga reszelt héja, fél citrom leve, fél marék mazsola. 
A vajat kikevertem cukorral, vaníliás cukorral és vanília aromával, hozzáadtam a tojások sárgáját és tovább kevertem (fakanállal). Hozzáadtam a túrót, botmixerrel simára, krémesre turmixoltam a masszát. Visszatértem a fakanálhoz, a krémes túróhoz kevertem a tejet, búzadarát, reszelt citromhéjat és mazsolát, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjével lazítottam.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 1 órán át sütöttem.
Langyosra hűlés után óvatosan tányérra csúsztattam. A tányér formájából adódóan a széle kicsit megemelkedett, a közepe besüllyedt, de ez nem rontott rajta. Szépen szeletelhető, nem túl édes, nagyon finom, citromos-mazsolás ízhatású túrós süti lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése