Legkisebbikem már napok óta pizza után sóvárog, ezért magyaros pizzával vártam haza. Nem csináltam sokat, csak két tepsi pizza lett, de még későbbre is maradt háromnegyed tepsivel.
Hozzávalók.
A tésztához:
20 dkg hét végéről maradt főtt krumpli, 1,5 dl krumpli főzőlé, 50 dkg
liszt (fele-fele arányban rétes és finom), 1 csomag instant élesztő, 1
kávéskanál cukor, fél fehér műa. kanál só, 1-2 löttyintésnyi olaj.
A pizzaszószhoz:
1 nagy hagyma negyede apróra vágva, pici olaj, 1 csipet só, 7 dl házi
paradicsomlé, 1/2 fehér műa. kanál fokhagyma granulátum, 2 fehér műa.
kanál szárított zöldség (minden mentes ételízesítő), 2-2 csipet
szárított oregano és bazsalikom, 1 fehér műa. kanál csípős
fűszerpaprika, még kevés só és pár csepp folyékony édesítőszer
Feltétek:
1 fej közepes lila hagyma fél karikákra vágva, 1,5 hegyes erős
paprika fél karikákra vágva, 4 szelet Pikok tarja és 2 szelet sonka
kisebb darabokra vágva, 42 szelet gyulai kolbász, 6 szelet bacon félbe
vágva, 35 dkg reszelt trappista sajt.
A tésztával kezdtem. A krumplit összeturmixoltam a főzőlevével, a kapott
pépet meglangyosítottam a mikróban. Hozzáadtam a liszteket, instant
élesztőt, cukrot, sót, majd 1-2 löttyintésnyi olajat, és sem túl puha,
sem túl kemény tésztává dagasztottam. (Lehet, hogy az autentikus
pizzatészta rajongói rosszallóan fogadják, hogy krumplit is tettem a
tésztába, de mi szeretjük a krumplis kelt tésztát. Isteni a pizza
ropogós széle, egy kis krumplis mellékízzel.) Kb. 30-35 fokosra állított
sütőbe tettem megkelni.
Amíg kelt, megfőztem a pizzaszószt. A felaprított hagymát kevés olajon
üvegesre dinszteltem egy csipet sóval, majd felöntöttem a házi
paradicsomlével. Beletettem az ízesítőket, és takarékon szép sűrűre
főztem. Közben előkészítettem a feltéteket.
Kb. fél óra alatt megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen
kettéosztottam, kinyújtottam és két sütőlapra fektettem. Megkentem
pizzaszósszal, meghintettem reszelt sajttal, elosztottam a pizzákon a
hagymát, tarját, sonkát, kolbászt, bacont és erős paprikát, a maradék
sajttal megszórtam és nagyon forróra (275 fok) melegített légkeveréses
sütőben (legalsó és negyedi sín) szép pirosra sütöttem, a sütőlapokat
egyszer megcserélve. Isteni lett, ropogós tészta, finoman csípős
feltétekkel. Legkisebbikem szerint finomabb volt, mint a rendelt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése