2015. november 24., kedd

Házi magyaros pizza

 

Legkisebbikem már napok óta pizza után sóvárog, ezért magyaros pizzával vártam haza. Nem csináltam sokat, csak két tepsi pizza lett, de még későbbre is maradt háromnegyed tepsivel. 
Hozzávalók.
A tésztához:
20 dkg hét végéről maradt főtt krumpli, 1,5 dl krumpli főzőlé, 50 dkg liszt (fele-fele arányban rétes és finom), 1 csomag instant élesztő, 1 kávéskanál cukor, fél fehér műa. kanál só, 1-2 löttyintésnyi olaj. 
A pizzaszószhoz:
1 nagy hagyma negyede apróra vágva, pici olaj, 1 csipet só, 7 dl házi paradicsomlé, 1/2 fehér műa. kanál fokhagyma granulátum, 2 fehér műa. kanál szárított zöldség (minden mentes ételízesítő), 2-2 csipet szárított oregano és bazsalikom, 1 fehér műa. kanál csípős fűszerpaprika, még kevés só és pár csepp folyékony édesítőszer
Feltétek: 
1 fej közepes lila hagyma fél karikákra vágva, 1,5 hegyes erős paprika fél karikákra vágva, 4 szelet Pikok tarja és 2 szelet sonka kisebb darabokra vágva, 42 szelet gyulai kolbász, 6 szelet bacon félbe vágva, 35 dkg reszelt trappista sajt. 
A tésztával kezdtem. A krumplit összeturmixoltam a főzőlevével, a kapott pépet meglangyosítottam a mikróban. Hozzáadtam a liszteket, instant élesztőt, cukrot, sót, majd 1-2 löttyintésnyi olajat, és sem túl puha, sem túl kemény tésztává dagasztottam.  (Lehet, hogy az autentikus pizzatészta rajongói rosszallóan fogadják, hogy krumplit is tettem a tésztába, de mi szeretjük a krumplis kelt tésztát. Isteni a pizza ropogós széle, egy kis krumplis mellékízzel.) Kb. 30-35 fokosra állított sütőbe tettem megkelni. 
Amíg kelt, megfőztem a pizzaszószt. A felaprított hagymát kevés olajon üvegesre dinszteltem egy csipet sóval, majd felöntöttem a házi paradicsomlével. Beletettem az ízesítőket, és takarékon szép sűrűre főztem. Közben előkészítettem a feltéteket. 
Kb. fél óra alatt megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen kettéosztottam, kinyújtottam és két sütőlapra fektettem. Megkentem pizzaszósszal, meghintettem reszelt sajttal, elosztottam a pizzákon a hagymát, tarját, sonkát, kolbászt, bacont és erős paprikát, a maradék sajttal megszórtam és nagyon forróra (275 fok) melegített légkeveréses sütőben (legalsó és negyedi sín) szép pirosra sütöttem, a sütőlapokat egyszer megcserélve. Isteni lett, ropogós tészta, finoman csípős feltétekkel. Legkisebbikem szerint finomabb volt, mint a rendelt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése