Néhány hete vettem egy kiló fagyasztott alaszkai tőkehalfilét. 12 nem
túl nagy filét találtam a zacskóban. Készült már belőle fish and chips Hugh Fearnley-Whittingstal receptje alapján,
meg rántott tőkehal is. De még mindig maradt 3 db halfilé a csomagban.
Ebből készítettem egy finom csípős, mediterrán ízesítésű paradicsomos
mártást.
Hozzávalók:
3-4 evőkanál olaj, egy nagy hagyma negyede és 2 gerezd fokhagyma
felaprítva, 20 dkg szálkáitól megszabadított tőkehalfilé kockákra vágva,
só, kb. 7 dl 100 %-os házi paradicsomlé, pár csepp folyékony édesítő, 2
fehér kanál szárított zöldség (minden mentes ételízesítő), 2-3 csipet
szárított oregano és bazsalikom, kevés csilipor, 3 karika hegyes erős
paprika magház felöli vége - hogy biztosan csípjen :)
A felengedett halban kitapogattam azt a csíkot, ahol a szálkák húzódtak
és éles késsel kivágtam a szálkacsíkot, aztán kis kockákra vágtam a
halhúst. (Persze a halakban sose szabad megbízni, bár azt hittem minden
szálkától sikerült megszabadulnom, azért egy szálkát mégis találtam a
mártásban.)
A felaprított hagymákat kevés olajon megdinszteltem egy csipet sóval,
majd ráraktam a haldarabokat, azt is meghintettem kevés sóval és
sütöttem egy-két percig. Ezután felöntöttem paradicsomlével, beletettem
az ízesítőket és készre főztem kb. 10-12 perc alatt.
Mellé kb. 33 dkg 4 tojásos orsó tésztát (egy XL-es csomag fele) főztem meg a Zepter tésztafőzés szabályai szerint.
Finom lett ez a halas paradicsomos mártás, illatra és ízre is nagyon hasonlított a tengeri herkentyűs mártásra. Legkisebbikemnek is nagyon ízlett!
Mellé kb. 33 dkg 4 tojásos orsó tésztát (egy XL-es csomag fele) főztem meg a Zepter tésztafőzés szabályai szerint.
Finom lett ez a halas paradicsomos mártás, illatra és ízre is nagyon hasonlított a tengeri herkentyűs mártásra. Legkisebbikemnek is nagyon ízlett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése