2015. november 14., szombat

Csirkemellcsíkok sonkás sajtszószban, spagettivel


Első pillantásra nagyon fehérnek tűnik ez a csirkemelles-sonkás-sajtos mártás, de higgyék el nagyon finom lett. A tévében láttam valami tasakos csirkemelles-sajtszószos étel hirdetését, ma valami olyasmit szerettem volna készíteni a saját elképzelésem szerint. De hogy még ízesebb legyen egy kis sonkát is csempésztem bele. Ebből a mennyiségből 2-4 ember jóllakhat, attól függően, mennyire éhesek. 
Hozzávalók:
- Diónyi vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy lereszelve, 2-3 evőkanál olaj, egy fél  csirkemell filé (24-25 dkg) - lapjában nagyon vékony szeletekre, majd nagyon vékony csíkokra vágva, 1 fehér műa. kanál ételízesítő (vagy kevés só), 10 dkg vékony csíkokra vágott sonka, kb. 1/3 vödör 20 %-os tejföl (kb. 25-30 dkg), ugyanannyi víz, mint tejföl, kb. 15 dkg reszelt trappista sajt, kb. 1-1,5 dl hideg víz,  2 teáskanál étkezési keményítő. 
- 1 liter forró víz, 1 fehér műa.kanál só, 1-2 ek. olaj, 50 dkg durum spagetti
A spagettit Zepter módszer szerint megfőztem. Újraforrás után kikapcsoltam a tűzhelyet, 8-9 percig hagytam a kikapcsolt lapon a lefedett edényt. Közben párszor átkevertem a spagettit, hogy ne tapadjanak össze a szálak.
A hagymát pici olajon megdinszteltem, majd ráraktam a vékony csirkemellcsíkokat és fehéredésig sütöttem. Akkor hozzátettem az ételízesítőt és a sonkát, azzal is sütöttem 1-2 percig, majd felöntöttem a tejföl víz keverékével és beleraktam a reszelt sajtot. Forrás után 10 percig főztem, majd besűrítettem a kevés hideg vízben feloldott keményítővel. Pár perc főzés után már ehettem is. 
Legkisebbikem csak estefelé ér haza a munkából, remélem Neki is ízleni fog. 

Utóirat: Legkisebbikem először bizalmatlanul nézte, hogy mi van szószban, rákérdezett, hogy gomba van-e benne. Kóstolás után 3 tányérral evett belőle  :) 


 Mindig jobban szerettem csontos csirkemellet venni. Otthon lefejtettem a bőrét, majd a két fél filét is, hogy szépek maradjanak, úgy fagyasztottam le. A mellcsontokból (esetleg a bőrrel együtt) finom levest lehet főzni, úgyhogy azt sem dobtam ki soha, az is mehetett bezacskózva, feliratozva a fagyasztóba. Mostanában a fél filéket külön-külön kis uzsonnás tasakba csomagoltam, úgy raktam nagyobb fagyasztó zacskóban a mélyhűtőbe (természetesen felirattal és dátummal ellátva).  A mellfilékből mindig annyit veszek ki, amennyi éppen kell. Mostanában általában elég 1 fél csirkemell filé egy-egy ételhez. Félig kiengedett állapotban szép vékonyra szeletelhető, csíkozható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése