Első pillantásra nagyon fehérnek tűnik ez a csirkemelles-sonkás-sajtos
mártás, de higgyék el nagyon finom lett. A tévében láttam valami tasakos
csirkemelles-sajtszószos étel hirdetését, ma valami olyasmit szerettem
volna készíteni a saját elképzelésem szerint. De hogy még ízesebb legyen
egy kis sonkát is csempésztem bele. Ebből a mennyiségből 2-4 ember
jóllakhat, attól függően, mennyire éhesek.
Hozzávalók:
- Diónyi vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy lereszelve, 2-3 evőkanál olaj, egy fél csirkemell filé (24-25 dkg)
- lapjában nagyon vékony szeletekre, majd nagyon vékony csíkokra vágva,
1 fehér műa. kanál ételízesítő (vagy kevés só), 10 dkg vékony csíkokra
vágott sonka, kb. 1/3 vödör 20 %-os tejföl (kb. 25-30 dkg), ugyanannyi
víz, mint tejföl, kb. 15 dkg reszelt trappista sajt, kb. 1-1,5 dl hideg
víz, 2 teáskanál étkezési keményítő.
- 1 liter forró víz, 1 fehér műa.kanál só, 1-2 ek. olaj, 50 dkg durum spagetti
A spagettit Zepter módszer szerint megfőztem. Újraforrás után
kikapcsoltam a tűzhelyet, 8-9 percig hagytam a kikapcsolt lapon a
lefedett edényt. Közben párszor átkevertem a spagettit, hogy ne
tapadjanak össze a szálak.
A hagymát pici olajon megdinszteltem, majd ráraktam a vékony
csirkemellcsíkokat és fehéredésig sütöttem. Akkor hozzátettem az
ételízesítőt és a sonkát, azzal is sütöttem 1-2 percig, majd felöntöttem
a tejföl víz keverékével és beleraktam a reszelt sajtot. Forrás után 10
percig főztem, majd besűrítettem a kevés hideg vízben feloldott
keményítővel. Pár perc főzés után már ehettem is.
Legkisebbikem csak estefelé ér haza a munkából, remélem Neki is ízleni fog.
Utóirat: Legkisebbikem először bizalmatlanul nézte, hogy mi van szószban, rákérdezett, hogy gomba van-e benne. Kóstolás után 3 tányérral evett belőle :)
Utóirat: Legkisebbikem először bizalmatlanul nézte, hogy mi van szószban, rákérdezett, hogy gomba van-e benne. Kóstolás után 3 tányérral evett belőle :)
Mindig jobban szerettem csontos csirkemellet venni. Otthon
lefejtettem a bőrét, majd a két fél filét is, hogy szépek maradjanak,
úgy fagyasztottam le. A mellcsontokból (esetleg a bőrrel együtt) finom
levest lehet főzni, úgyhogy azt sem dobtam ki soha, az is mehetett
bezacskózva, feliratozva a fagyasztóba. Mostanában a fél filéket
külön-külön kis uzsonnás tasakba csomagoltam, úgy raktam nagyobb
fagyasztó zacskóban a mélyhűtőbe (természetesen felirattal és dátummal
ellátva). A mellfilékből mindig annyit veszek ki, amennyi éppen kell.
Mostanában általában elég 1 fél csirkemell filé egy-egy ételhez. Félig
kiengedett állapotban szép vékonyra szeletelhető, csíkozható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése