2011. március 10., csütörtök

Mai ebédünk: Zöldborsóleves, Rakott krumpli, és Rakott zöldségek rakott krumpli módra





Tegnap visszajöttek az egy hetes látogatásból Menyem és Unokám, úgyhogy megint tejes létszámban együtt van a család. Ezért már tegnap vacsorára is olyan ételt próbáltam főzni, a mi a kicsinek is kedvére lehet. Ma megint olyasmivel próbálkoztam, amit szívesen fogyaszt az egész család, és reményeim szerint a kicsikénk is. Ezért lett zöldborsóleves csigatésztával, rakott krumpli virslivel és kolbásszal, és a zöldségkedvelőknek  ugyanolyan összeállítású zöldség, mint a rakott krumpli esetében. Elfelejtettem azonban, hogy tegnap a krumplifőzelékhez elhasználtam a tejföl egy részét, ezért ma a rakott zöldségekre tejföl helyett krémes tehéntúrót simítottam.

A zöldborsó leveshez ezeket használtam: 3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1/2 zellergumó (kicsi) 1 kisebb fej hagyma, 30 dkg mirelit zöldborsó, ételízesítő, só, kevés őrölt bors, 1-2 evőkanál olaj, 2,5 l forró víz, 8 dkg csigatészta. A megtisztított zöldségeket feldaraboltam, kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a zöldborsót, hagytam  azt is átforrósodni, felöntöttem forró vízzel, ízesítettem ételízesítővel és őrölt borssal, kb. 15-20 perc főzés után beleraktam a tésztát és készre főztem.




 A borsóleves tetején párolóedényben megpároltam a rakott zöldséghez a zöldségeket, 2 db karalábét megtisztítva, vékony szeletekre vágva, és másfél brokkolit (kb. 75 dkg) rózsáira szedve, szárát megtisztítva, felszeletelve, tetejét kevés szitált ételízesítővel megszórva. A rakott krumplihoz megmostam annyi krumplit, ami az 5,8 literes zepter gyorsfőző fedővel használható fazékba belefért, a kis főzőkosarat a fazékba raktam, bele a megmosott krumplit, megsóztam, felöntöttem 0,5 liter forró vízzel, lezártam és szokásos jelzések (pöcök kiugrás és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után takarékon főztem 15 percig. Utána a fazekat visszahűtöttem, és a krumplit átöblítettem hideg vízzel, hogy dolgozni tudjak vele. Amíg a krumpli főtt, másik edényben keményre főztem 17 tojást, kevés sóval ízesített vízben. Mikor mindent főni tettem, felszeleteltem  8 db PICK virslit (műbeles) és az utolsó darab, Öcsémtől kapott házi füstölt kolbászt, egy kb. 15 cm-es darabot, a lehető legvékonyabbra. Aztán elkezdtem az összerakást. A tepsiket kikentem margarinnal, a nagyobbikba leraktam egy sor krumplit, sóztam, rákarikáztam 12-13 tojást, sóztam, margarin darabokkal megszórtam, majd 6 db felkarikázott virsli következett, aztán a felszeletelt kolbász nagyobb része és a záró sor krumpli. Erre is margarin darabokat raktam, megsóztam kissé, és ráterítettem egy nagy dobozos 12 %-os terfölt, meg még egy  doboz kb. 1/3-át. Kevés sajtot reszeltem rá,  néhány karika kolbásszal díszítettem és mehetett a sütőbe. 




A kisebb margarinnal kikent tepsibe készítettem el a rakott zöldségeket. Alulra leraktam a megpárolt, forró karalábé szeleteket és brokkoli szárakat. Erre tojáskarikák kerültek, amit megsóztam kissé, és margarin darabkákat morzsoltam rá. A rétegezés itt is virslivel folytatódott, aminek a tetejére házi füstölt kolbász karikák kerültek. A kolbászra jöhettek  a meggőzölt, kettévágott brokkoli  rózsák. Ezután a maradék kb. 1/3 pohár tejfölbe beleütöttem 2 egész nyers tojást, összeturmixoltam a tejföllel, és a rakottasra öntöttem. A brokkolik tetejére simítottam 2/3 vödör krémes tehén túrót, erre is reszeltem egy kevés sajtot, és szép pirosra sütöttem 200 fokos sütőben. A leves és a rakott ételek is nagyon finomak lettek. 






6 megjegyzés:

  1. Minden fogásod finom volt biztos,elkényeztetted a Manyed és az unokád. :)

    VálaszTörlés
  2. Az egész családot igyekeztem kényeztetni! Az Unokámnak továbbra is a levesben főtt csigatészta jön be legjobban, Menyem, középső Fiam és én nagyon jót ettünk a rakott zöldségekből. A család többi tagja a hagyományos krumplis változatot ette szívesebben. De tényleg minden nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Biztos örültek, hogy ilyen finomságokat főztél!
    Most leginkább egy kis levesre vágynék!:-)

    VálaszTörlés
  4. Ma pedig a rakott zöldségből vinnék!:-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Nelli! Tényleg nagyon finomak voltak. Az utolsó szemig elfogyott minden! A rakott zöldséget is érdemes volt kipróbálni.

    VálaszTörlés