2011. március 15., kedd

Töltött padlizsán (hússal)







Ma is kétféle ebéd közül lehetett választani. Az egyik, zöldséges, darált húsos töltött padlizsán, a másik - a múltkori nagy sikeren felbuzdulva - sült csülök. A család férfi tagjai persze a csülköt részesítették előnybe, a Menyem és én a padlizsánból lakmároztunk be nagyon.

Hozzávalók:




  • 4 db padlizsán

  • só és szitált ételízesítő a beszóráshoz

  • 0,5 kg darált sertéshús

  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma

  • 1 teáskanál piros arany

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1 kávéskanál őrölt kömény

  • 1 fehér kanál sertés fűszerkeverék

  • 2 fehér kanál fűszerpaprika

  • 1 főzőtasak paraboiled rizs (12,5 dkg)

  • 3 + 3 dl víz

  • mozzarella sajt (el is maradhat) trappista sajt reszelve














A múlt héten akciós volt a padlizsán a Lidl-ben vettem is belőle gyorsan, mert nagyon szeretem.  A padlizsánokat megmostam, két végüket levágtam, és hosszában ketté vágtam. Teáskanál segítségével kikapartam a belsejüket, úgy, hogy a szélén kb. 1 cm vastag hús maradjon a héjban. A kikapart padlizsánokat megszórtam kevés sóval és szitált ételízesítővel, és egy szűrőben a mosogatóba tettem, hogy kiengedje a levét. A kiszedett padlizsánbelet apróbbra vágtam, azt is megszórtam egy kevés ételízesítővel, és állni hagytam kis ideig. Egy zepter serpenyőt előmelegítettem  üresen, és a zepter sütés szabályai szerint, vízpróba után, zsiradék hozzáadása nélkül fehéredésig sütöttem benne a darált húst, majd hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, piros aranyat, sertés fűszerkeveréket, fokhagyma granulátumot, őrölt köményt, a kikapart befűszerezett padlizsánbelet, a fűszerpaprikát, kb. 3 dl vizet, és főni hagytam néhány percig. Amikor a levét kezdte elfőni, hozzáöntöttem a tasak paraboiled rizst, felöntöttem újabb 3 dl vízzel, és takarékon kb. 15-20 percig főztem (amíg a rizs megpuhult). Közben egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és belesorakoztattam a lecsepegtetett fél padlizsánokat. A párolási idő leteltével, amikor a rizs az összes folyadékot magába szívta, belekanalaztam a pörkölthúsos-rizses-padlizsános tölteléket  a padlizsáncsónakokba, tetejére szórtam némi (pizzasütéskor kimaradt) mozzarella sajtot és durvára reszelt trappistát, és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöttem (kb. 25-30 perc alatt).









6 megjegyzés:

  1. Hú de nagyon guszta lett,nagyon szeretem az ilyen ételeket,de azért a sült csülköd,sem kutya:-))

    VálaszTörlés
  2. A csülök is finom, de én a padlizsánt részesítem előnyben.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, még sose készítettem töltött pedlizsánt, de most azt hiszem kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ditta, Rita és Kati! Nagyon finom volt a töltött padlizsán, a Menyem, középső Fiam, Férjem és én is nagyon jót ettünk belőle, délután befutottak Keresztfiamék, Ők ették meg az utolsó két darabot, Nekik is nagyon ízlett. Megint elmondhatom, hogy minden elfogyott az utolsó szemig:-))

    VálaszTörlés
  5. Most megint idejöttem nézegetni, hát azt hiszem, odaköltözöm! :DDDD Ennyi sok-sok finomság, imádnám!:DDD A padlizsán az egyik nagy kedvencem, bár töltve még nem készítettem én sem! Majd most!

    VálaszTörlés
  6. De kedves vagy Ritmus!! Így pörköltesen, sajtosan szívesen megették a padlizsánt is. Igyekszem, hogy ne unják meg a főztöm.

    VálaszTörlés