2011. március 1., kedd

Borsos tokány tejfölös krumplipürével



A másik étel borsos tokány volt, most marhalábszárból, mert az volt itthon a fagyasztóban. Eredetileg tegnapra akartam megfőzni gulyáslevesnek, de annyi leves volt még, hogy végül a tegnapi levesfőzés elmaradt.



Hozzávalók:



  • kb. 1,3 kg tisztított marhalábszár

  • 2 jókora fej hagyma

  • kevés olaj

  • 2 fehér kanál ételízesítő

  • 3-4 kávéskanál friss őrölt bors

  • 3-(5) dl víz

A húst rostjaira merőlegesen vékony csíkokra vágtam. Megtisztítottam és nagyobb darabokra vágtam a hagymát (előbb négyfelé, aztán felszeleteltem). Legkisebbik zepter gyorsfőző fedővel használható edényben kevés olajon rövid ideig dinszteltem a hagymát, ráraktam a húscsíkokat, fehéredésig dinszteltem, aztán megszórtam ételízesítővel, őrölt borssal, felöntöttem vízzel (én 5 dl vizet öntöttem alá, ez kissé soknak bizonyult, ha 3 dl kerül alá, az sűrűbb szaftot ad), az edény peremét szárazra töröltem és lezártam a gyorsfőző fedővel. Gyors tűznél felforraltam, majd szokásos jelzések után (főzőszelep kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után) a tüzet mérsékeltem (2/9) és 30 percig főztem a húst. Ekkor az edényt visszahűtöttem, és krumplipürével tálaltam a borsos tokányt.

A püréhez a megtisztított krumplit kockára vágtam, megmostam, sóval és kevés vízzel puhára főztem, aztán összemixeltem a főzőlével, 4-5 kanál tejföllel és 1-2 evőkanál margarinnal. Minden nagyon finom lett.






Borsos tokány tejfölös krumplipürével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése