2016. augusztus 26., péntek

Olaszos ízhatású tökös-kolbászos mártás tésztára


Ahogy azt már többször leírtam, a tökben az a jó, hogy tökéletesen semleges ízű, így a fűszerezéstől függ, hogy milyen ízű lesz a végeredmény. Most szárított oregánóval és bazsalikommal olaszos ízhatású tésztamártást főztem a tegnapi tökfőzelék készítésekor eltett két szelet tökből. A kolbász kellett "kellősítő anyagnak", hogy húsimádó Legkisebbikem is szívesen megegye. A jó kis füstös-csípős íze még finomabbá tette a szószt.
Hozzávalók: 
Egy közepes fej hagyma fele felaprítva, 2 db lecsópaprika és 2 db hegyes erős paprika magház felöli vége  felszeletelve, 2 szelet főzőtök felaprítva,  kevés olaj, 1 fehér műanyag kanál ételízesítő, vagy só ízlés szerint, 1-1 csipet szárított bazsalikom és oregánó, 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 3 db hámozott, feldarabolt paradicsom, kb. 10 cm-es darab füstölt csípős kolbász, pár csepp folyékony édesítőszer
A felaprított hagymát, paprikákat és tököt kevés olajon, ételízesítő, bazsalikom és oregánó hozzáadásával saját levében párolni kezdtem. 

Amikor üvegesedni kezdett, megszórtam fűszerpaprikával, jól elkevertem


majd hozzáadtam a hámozott, feldarabolt paradicsomot,


elkeverés és pár perc után a szeletelt kolbászt,


és lefedve főni hagytam.


Rövid idő alatt a tök teljesen szétfőtt, a nagyobb látható darabok a paprika csíkok és a paradicsom darabok maradtak benne. Néhány csepp folyékony édesítőszerrel szelídítettem kicsit a paradicsom savasságán, és el is készült a sűrű mártás.

 Zepter módszerrel megfőzött durum tésztával tálaltam, isteni volt :), érdemes kipróbálni!
 

2 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen tésztás ételeket, akár kolbász nélkül is! Szoktam én is csinálni de tököt eddig még nem tettem bele.

    VálaszTörlés
  2. Éva! Ha cukkinit használtál, akkor az olyan, mintha már tököt is használtál volna. Mert az is pont olyan semleges ízű zöldség, mint a tök. Tök finom :D!

    VálaszTörlés