2017. január 26., csütörtök

"Öreg"


Eredetileg krumplis tarhonyát akartam főzni, de hiába kutattam a tésztás szekrényemben, nem találtam tarhonyát. Gyors áttervezésbe kezdtem. Mivel fodros nagykocka tésztát találtam, eszembe jutott, hogy olyan régen volt már "öreg", hogy az idejét se tudom. És végül is hasonlít a krumplis tarhonyához, ez is egy egyszerű paraszti egytálétel. A mi családunkban soha nem készült, először Férjem családjánál kóstoltam Szolnok megyében,  drága jó Rózsi mamája készítette, és nekem első pillanattól kezdve ez is nagyon ízlett. Visszanéztem és meglepődve tapasztaltam, hogy a blogban még nem szerepel, hát most pótolom, hogy ez is meglegyen itt is. (A Kulináris Világnál vezetett "szeretek főzni" c. blogban végül megtaláltam, ott hatalmas mennyiség van leírva, most persze jóval kevesebb hozzávalót használtam.)
Hozzávalók: 
2 nagy evőkanál füstölt szalonna zsír, 35 dkg 4 tojásos fodros nagykocka tészta, 3 db közepes krumpli hámozva, hosszában négybe vágva és kb. 2 mm-esre felszeletelve, egy nagy fej hagyma fele felaprítva, néhány kolbászkarika, néhány darabka zöldpaprika, só, fokhagyma granulátum, fűszerpaprika ízlés szerint, kb. 1,3-1,4 liter meleg víz.
A tésztát füstölt szalonna zsírján barnára pirítottam, majd ráraktam a krumplit, hagymát, zöldpaprikát, kolbászkarikákat. Alaposan elkevertem sóztam, és az edényt félrehúzva ráraktam a fűszerpaprikát. Gyorsan azzal is elkevertem és azonnal felöntöttem forró vízzel. Ízesítettem még fokhagyma granulátummal, és lefedve, takarékon 20 perc alatt készre főztem. Csemege uborkával tálaltam. A gyerekek rácsodálkoztak amikor mondtam, hogy öreget főztem,  Legkisebbikem nem is emlékezett rá, hogy valaha ilyet evett volna, a Párja meg még soha nem evett ilyet, de biztos ízlett nekik, mert mindketten jóízűen ették. Én imádtam, csakúgy, mint régen. Igaz, nem egy elit kaja, de egyszerűsége ellenére is nagyon finom. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése