2012. szeptember 25., kedd

Fokhagymás balin










Legnagyobbikomnak megint jó fogása volt, hatalmas balint fogott,  5 kg volt.










Állítólag régebben már sütöttünk ilyen halat, én viszont csak a balin fasírtra emlékszem, tudom, hogy azt már többször készítettünk, mert a balin olyan szálkás egyébként, hogy rettenet.Igaz, hogy azok sokkal kisebbek voltak.  Ekkorát még soha nem hozott haza, ezért arra gondoltam, meg kellene nézni, hogy ilyen méretű halnak mekkora szálkái vannak, érdemes-e ledarálni, vagy jól fogyasztható "csak sütve".  










A hal húsát lefejtettem a gerincről, jól befűszereztem sóval, szitált ételízesítővel, borssal, fokhagyma granulátummal, megspricceltem kevés olajjal, aztán hagytam állni, míg a sütő 200 fokosra melegedett (légkeverésen). Akkor betoltam a sütőpapírra helyezett egyik fél halfilét, meg a két első uszonyt, és sütöttem, míg szép aranybarna lett. Sajna az órát már megint elfelejtettem megnézni, de kb. 35-40 perc lehetett a sütési idő. Isteni illatokkal telt meg a lakás, már nagyon vártuk a kóstolást. Óvatosan vágtam a halat, de nem késsel, csak egy szedőlapáttal, így a szálkák egyben maradtak, nem is lett fotogén a darab, amit a kistányérra tettem magamnak. 










Két nagyobbikom 1-1 uszonyt vett ki először, csak utána szedtek mást is. Nem csalódtunk, finom lett a hal,  hatalmas szálkák voltak benne, úgyhogy  nem kellett keresgélni.









4 megjegyzés:

  1. Tudod én nagyon szeretem a halat, de a szálka szedegetéstől ideges leszek, hogy nem tudom olyan iramban enni az ételt, ahogy megszoktam... De kétségtelenül nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Ebben a halban akkora szálkák voltak, hogy nem kellett őket keresgetni (minimum 5 cm!!)!! Sőt volt olyan darab is, amiben egyáltalán nem volt. És tényleg olyan finom volt, hogy hihetetlen.

    VálaszTörlés
  3. A balinnak mikor már ekkora nem is szálkái hanem csontja van. Nagyon finom fehér húsa van.
    Ügyes volt a horgász.

    Éva

    VálaszTörlés
  4. Valóban így van! Szerintem is nagyon ügyes :) !!

    VálaszTörlés