Tegnap már megírtam, hogy kínai ízhatású ételt tervezek a "kis körmökből". Ma megcsináltam és kíváncsian vártam a végeredményt. Hasonlót Hugh Fearnley-Whittingstal Kapa-kasza-fakanál című sorozatának egyik adásában láttam, ha jól emlékszem, és azóta is izgatta a fantáziámat. Nem csalódtam, nekem nagyon ízlett. Legkisebbikem nem volt annyira elragadtatva, neki a köröm pörköltnek elkészítve az igazi. Kínaiban a szecsuánit szereti, csont nélküli apró hússal, jó csípősen. Ez nem volt csípős, (mert Legkisebbikem Barátnője nem nagyon bírja a csípőset) de mégis kimondottan íz-gazdag étel lett.
Hozzávalók:
5-6 evőkanál olaj, 3 kisebb fej vöröshagyma szálára vágva, 2 nagy gerezd fokhagyma felaprítva, 1/2 hegyes erős paprikafeldarabolva, 12 db kis köröm + néhány kis darabokra vágott bőrös hús, (összesen 70-72 dkg), 6 evőkanál csípős ketchup, 6 evőkanál sötét szójaszósz, 3 kávéskanál gyömbér por + kevés frissen facsart citromlé, 4 kávéscsésze forró víz (kb. 2-2,2 dl), 1 kávéskanál fokhagyma granulátum + a végén 1-2 kávéskanállal, 1-2 csipet só, ízlés szerint
A hagymákat és zöldpaprikát kevés olajon kissé megpirítottam, majd hozzáraktam a húst. Néhány percig együtt pirítottam,
aztán ráraktam a kávés csészében citromlével pasztává kevert gyömbért, ketchup-ot és szójaszószt. Felöntöttem még 4 kávés csésze forró vízzel, és tettem bele még egy kis fokhagyma granulátumot.
az edény lezárása előtt |
A lábast gyorsfőző fedővel lezárva szokásos jelzésekig melegítettem legnagyobb fokozaton. Szokásos jelzések után kikapcsoltam a tűzhelyet, de az edényt a főzőlapon hagytam. A konyhai órát 40 percre állítottam. Most 2x kellett néhány másodpercre bekapcsolni a tűzhelyet egy kis hőpótlásra, így a végén néhány pöcöknyomogatással megszabadultam a maradék feszültségtől. A fedő levételekor még mindig forrt az étel.
Amíg főtt a köröm, 1,5 liter enyhén sós vízben megfőztem a főzőtasakos paraboiled rizst is majd azon forrón tálalhattam.
Elkészült! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése