2016. január 15., péntek

Kettő az egyből - most karfiolból


Megint kettő az egyből ételsor készült nálunk, mégpedig tejfölös karfiolleves tejfölös galuskával és rántott karfiolrózsák sültkrumplival, majonézzel.
A karfiol rózsáira szedtem, a nagyobb rózsákból készült a második fogás, a kisebbek maradtak a levesben. 
A leves hozzávalói: 
1 pici fej hagyma felaprítva, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér - tisztítás után karikákra vágva, egy zellergumó felső szelete a zsenge zöldekkel együtt, 1 fej karfiol, alulra kerültek a kisebb darabok, fölülre a nagyobb rózsák, 2 liter forró víz, ételízesítő és só ízlés szerint, őrölt feketebors
A habaráshoz: 1-1,5 dl hideg víz, 2 evőkanál rétes liszt, 3-4 evőkanál tejföl simára turmixolva
A galuskához: 1 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, kevés hideg víz, 1-2 csipet só, annyi rétes liszt, hogy olyan tésztát kapjunk, ami könnyen leválik a kanál domború feléről. 
A zöldségeket fedő alatt puhára főztem, aztán szűrőbe szedtem a nagyobb karfiolrózsákat lecsepegni. 
A habarással besűrítettem a levest, majd beleszaggattam a tejfölös galuskát. Csak a végén szórtam meg őrölt borssal ezt a finom krémes, savanykás levest. 


A kiszedett karfiolrózsákat lecsepegés után megpergettem pici sóval, szokásos módon bepanírozva megsütöttem (a kis 2 literes Zepter fazékban, hogy könnyebb legyen forgatni a bepanírozott karfiolt a kb. 3-3,5  cm magasan álló olajban és szebben süljenek meg a kerekded fejek), majd törlőpapírral bélelt tálra szedtem lecsepegni. Mellé Zepter módon készült a sültkrumpli, néhány megtisztított, megmosás után szárazra törölt, felkockázott krumpliból. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése