Megint kettő az egyből ételsor készült nálunk, mégpedig tejfölös
karfiolleves tejfölös galuskával és rántott karfiolrózsák
sültkrumplival, majonézzel.
A karfiol rózsáira szedtem, a nagyobb rózsákból készült a második fogás, a kisebbek maradtak a levesben.
A leves hozzávalói:
1 pici fej hagyma felaprítva, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér - tisztítás után karikákra vágva, egy zellergumó felső szelete a zsenge zöldekkel együtt, 1 fej karfiol, alulra kerültek a kisebb darabok, fölülre a nagyobb rózsák, 2 liter forró víz, ételízesítő és só ízlés szerint, őrölt feketebors.
A habaráshoz: 1-1,5 dl hideg víz, 2 evőkanál rétes liszt, 3-4 evőkanál tejföl simára turmixolva
A galuskához: 1 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, kevés hideg víz, 1-2 csipet só, annyi rétes liszt, hogy olyan tésztát kapjunk, ami könnyen leválik a kanál domború feléről.
A zöldségeket fedő alatt puhára főztem, aztán szűrőbe szedtem a nagyobb karfiolrózsákat lecsepegni.
A habarással besűrítettem a levest, majd beleszaggattam a tejfölös
galuskát. Csak a végén szórtam meg őrölt borssal ezt a finom krémes,
savanykás levest.
A kiszedett karfiolrózsákat lecsepegés után megpergettem pici sóval,
szokásos módon bepanírozva megsütöttem (a kis 2 literes Zepter fazékban,
hogy könnyebb legyen forgatni a bepanírozott karfiolt a kb. 3-3,5 cm
magasan álló olajban és szebben süljenek meg a kerekded fejek), majd
törlőpapírral bélelt tálra szedtem lecsepegni. Mellé Zepter módon készült a sültkrumpli, néhány megtisztított, megmosás után szárazra törölt, felkockázott krumpliból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése