Az idén sem öntöttem ki a sonka megmaradt főző levét, ma lencselevest
főztem belőle zöldségekkel, zabkocka tésztával és kevés maradék
sonkával. Nagyon finom lett, kár lett volna kihagyni.
Hozzávalók:
Kb. 1,5 liter sonka főzőlé, 0,5 liter forró víz, 16 dkg lencse, forró
víz a lencse áztatásához, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1
kisebb fej hagyma és 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 fehér műanyag
kanál fűszerpaprika, 1 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 1
evőkanál rétes liszt, kb. 1-1,5 dl hideg víz, 4-5 dkg sok tojásos
zabkocka tészta, 2-3 szelet vékony sonkamaradék apró kockákra vágva.
A sonkalevet vízzel hígítva felforraltam az 5,8 literes fazékban. A
lencsét addig áztattam forró vízben amíg a zöldségeket megtisztítottam
és feldaraboltam, majd mindent a forró lébe raktam, ízesítettem
ételízesítővel és fűszerpaprikával, majd a gyorsfőző fedővel lezártam a
fazekat. A pöcök kiugrása után addig hagytam legnagyobb hőfokon a
fazekat, míg a termosztát mutatója elérte a zöld mező elejét. Akkor a
hőt mérsékeltem (3/12) és kb. 2 percig még így hagytam főni a levest,
majd a főzőlapot elzárva még 13 percig. Pár perc múlva, amikor a pöcök
magától visszaesett, levettem a fedőt. A leves még mindig forrt. Akkor
kevés hideg vízben simára kevertem egy evőkanál rétes lisztet, ezzel
sűrítettem a levest. A főzőlapot megint maximumra kapcsoltam és a
sűrítés után a tésztát és az apróra vágott sonkát is a leveshez adtam.
Amikor buzogva forrt fedőt tettem rá, a tűzhelyet megint kikapcsoltam, 6
percig így hagytam állni és már tálalhattam is. Isteni volt!!
Nagyon finom ízt adhatott a lencsének is én általában töltött káposztát főzők ilyenkor és abba öntöm a sonka levét!
VálaszTörlésIsteni volt valóban, de a töltött káposztában is isteni lehet. Nekem még nem jutott eszembe, de majd legközelebb, köszi az ötletet!
Törlés