Pár napja nem írtam. Csupa ismétlés készült nálunk (káposztás tészta,
húsleves-rántott csirkemell-krumplipüré, kétféle töki pompos, rizseshús,
rakott krumpli). A mai is ismétlés, de mégsem teljesen olyan, mint
eddig. A mai zellerkrémlevesben a petrezselyemgyökér is szerepet
kapott.
Hozzávalók:
Kevés olaj, egy kevés apróra vágott hagyma (kb. 1/4), kb. 30 dkg
felkockázott zellergumó, 1 db félhosszú petrezselyemgyökér szintén
felkockázva, ételízesítő és/vagy só és őrölt bors ízlés szerint, 1,2
liter forró víz, kis kávéscsészényi 30 %-os tejszín, kis kávéscsésze
hideg víz, 2 teáskanál keményítő
a levesbetéthez: néhány vékony szelet zsemlekenyér kis kockákra vágva, pici olajon megpirítva.
A felaprított hagymát és zöldségeket kevés olajon megdinszteltem,
fűszereztem, és forró vízzel felöntve, fedő alatt, takarékon puhára
főztem. MixSy-vel simára turmixoltam, beleöntöttem a tejszínt és a
feloldott keményítőt, kiforraltam és kész. A kenyérkockákat világosra
pirítottam, mindenki maga adagolhatta a levesére.
A gombapaprikást szokásos módon főztem. Először megdinszteltem a felaprított hagymát (3/4 fej), ráraktam a vékonyra szeletelt gombát (kb. 25 dkg), sóztam (1/2 műa.kanál), amikor a kioldódó nedv elpárolgott alóla, leszórtam (1 evőkanál) liszttel, (1,5 műa.kanál) fűszerpaprikával, felengedtem (0,4 l) forró vízzel és fedő alatt kb. 15-20 percig takarékon készre főztem.
Apró durum tésztát készítettem hozzá Zepter módszer szerint, újraforrás
után elzártam a tűzhelyet és 10 percig hagytam a lefedett edényben
puhulni, közben 2x megkevertem. Evés előtt tejfölöztük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése