Többször készült hasonló étel, mióta írom a blogot. Mégis felteszem, de
inkább csak azért, mert elégedetlen vagyok a rizsek minőségével.
Régebben a Lidl-ben kapható paraboiled rizst használtam mindenhez.
Soha nem volt mászkos, nem főtt túl, mindig pergős, gyönyörű és finom
volt a vele készült étel. Az utóbbi időben viszont, mióta új márka, a
Tiradell került a Lidl polcára azóta nemcsak a márka más, de ennek a
rizsnek az íze is. Először nagyon meglepődtem, mert a vele készült
rizses húsnak "füstös" mellékíze volt. A gyerekek ették, de végül Ők is
szóba hozták, hogy más lett az íz. Azt hittem, hogy a fakanál lehet a
hibás, hogy a gondos mosogatás ellenére is benne maradhatott a füstölt
kolbásszal főzött paprikás krumpli íze. De legközelebb is ugyanez a
meglepetés ért, pedig direkt olyan fakanállal kavartam meg az ételt, ami
még véletlenül sem tárolhatott magában szagokat. És mégis érződött a
füstös íz. Aztán egy kínaihoz főztem bő vízben, főzőtasakban a rizst, és
akkor ugyancsak érződött az a fura mellékíz. Három próbálkozás után ha
megkérdeztem a gyerekeket, hogy legyen-e valami rizses, bőszen
tiltakoztak, és inkább krumplis ételt kértek. Aztán vettem 1000 grammos
kiszerelésű Yano nevű, hosszú szemű "A" rizst. Annak az íze nagyon finom
volt, de legnagyobb óvatosságom ellenére is mászkosra főtt. Pedig
nagyon óvatosan, keveset keverve főztem, dupla mennyiségű folyadék
hozzáadásával alig 20 percig és mégis. Ma egy másik fajta, Oryza nevű
ugyancsak 1000 grammos kiszerelésű "A" minőségű rizsből készült készült a
mexikói rizseshús és bár ízre isteni, megint mászkos. Leginkább egy
rizspéphez hasonló. Tanácstalan vagyok. Vagy marad a ronda de finom,
vagy visszatérek a szép de rossz ízű változathoz. Nem tudom milyen fajta
lehet a Lidl-s Tiradell főzőtasakos paraboiled rizs, de kár, hogy már
nem a régi jól bevált fajtát árulják.
A mai rizseshús hozzávalói:
2-3 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, 45 dkg mirelit mexikói
zöldségkeverék, 35 dkg csirkemellfilé, 33 dkg hosszú szemű rizs, 2
csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 4-5 csipet oregánó, fél fehér
műanyag kanál csípős fűszerpaprika, 7 dl forró víz, 1-2 csipet só, ha
szükséges.
Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a mirelit
zöldséget, hogy teljesen átforrósodjon. Akkor tettem rá a vékony
csíkokra vágott csirkemellfilét. Amikor az is mindenütt kifehéredett, a
rizst, amit lepirítottam kicsit, majd felöntöttem forró vízzel,
fűszereztem és takarékon (1/12) 20 percig főztem fedő alatt, 1x-2x
megkeverve.
Régebbi rizses ételeimből néhány a különbség érzékeltetésére:
Színes-ízes rizseshús |
Zöldséges-rizses galamb gombás resztelt galambmáj koronával |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése