2016. október 9., vasárnap

Linzerkairkák

Már jó ideje ki akartam próbálni és most sor került rá. A receptet ITT találtam, köszönet érte. 
Csak icipicit változtattam rajta, (mert nem volt elég vaj itthon), hogy biztosan sikerüljön. Sajnos nem lett sok belőle, úgy emlékszem 20 db, de elég szép nagyok lettek. Ilyen kiszúrt linzert most csináltam először, és meg kellett állapítanom, hogy nem is olyan egyszerű, mint gondoltam (a meggyes linzerhez csak bele kellett nyomkodni a tepsibe a linzertészta egy részét, a másik, kifagyasztott részét pedig ráreszelni). 
A hideg tésztát nehéz egyenletesre nyújtani, a kiszúrt a lyukas darabok könnyen elszakadhatnak, amikor az ember a tepsibe akarja rakni... Talán legközelebb szebbek lesznek. Ízre persze ezek a csúnyácska linzerkarikák is nagyon finomak, isteni omlósak lettek, ahogy az eredeti recept ígérte.
Hozzávalók: 
38 dkg finom liszt, 25 dkg vaj (nekem csak 20 dkg volt itthon, ezért 5 dkg Rama margarinnal pótoltam ki), 12 dkg porcukor, 10 gr vaníliás cukor,  3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, baracklekvár az összeragasztáshoz, kevés porcukor a szóráshoz.
A lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a cukrokat, tojás sárgáját és belereszeltem a citrom héját. Szépen összeállt a tészta, nem kellett hozzá semmi más. 
Letakarva hűtőbe tettem kb. másfél órára, majd a sütőt 175 fokra és légkeverésre állítva előmelegítettem, miközben a tésztát kinyújtottam, kiszúrtam és tepsire raktam. Nem néztem az órát, de gyorsan megsült. Finom illata volt sülés közben. Kihűlés után házi baracklekvárral összeragasztottam és kevés porcukrot szitáltam rá. Nagyon bejött a családnak :). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése