2021. november 27., szombat

Húsos-rizses rakott karfiol

                               

Már régóta terveztem és ma elkészült végre. Először rózsáira szedve megfőztem másfél fej jókora karfiolt ételízesítővel ízesített vízben (2 liter víz, 2 fehér műanyag kanál ételízesítő), 2 szál petrezselyemgyökér és 1 kisebb sárgarépa is került mellé felkarikázva, így amikor a kellő mennyiségű főtt karfiolrózsát kiszedtem, a visszamaradt zöldséges-karfiolos levet tejfölös habarással behabartam (1 dl hideg víz, 2 evőkanál rétes liszt, 2 evőkanál 20 %-os tejföl), így finom tejfölös karfiollevesünk is lett az ebéd első fogásaként. 

Amíg a leves megfőtt, megpároltam a húst és rizst is a rakottashoz:  

felaprított hagymát, megdinszteltem kevés olajon, hozzáadtam 50 dkg darált sertéshúst, fűszereztem 2 fehér műanyag kanál sertéssült főszerkeverékemmel  (leírása  ITT  található). Amikor és hús kifehéredett, és párolódott 10-15 percig, beleöntöttem  10 dkg parboiled rizst, és felöntöttem kb 3 dl vízzel.  Lefedve 20-25 perc alatt megpároltam a húsos rizst. 

Amikor elkészült, a kis mély tepsimet (belmérete 21*29 cm) vékonyan kiolajoztam, beleterítettem egy sor főtt karfiolrózsát, kicsit szétvágtam a nagyobbakat, aztán szétterítettem rajta a rizses párolt húst, betakartam egy sor apróbbra vágott főtt karfiollal, és leöntöttem a szokásos tojásos-tejfölös habarékommal, amit 3 friss L-es tojásból, 3 púpos evőkanál 20 %-os tejfölből és kevés sóból mixeltem. Tetejére trappista sajtot reszeltem és 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben szép pirosra sütöttem. 

Mivel Bogikám nem szereti a karfiolt (sem), neki, meg az Apjának sütőben sült fasírt is készült, egy időben a rakott karfiollal, mellé pár krumplit sütöttem meg  válogatósaimnak. Erről nem készült kép, csak az isteni finom húsos rakott karfiolról. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése