2021. november 15., hétfő

Brokkolis tészta saját készítésű hosszúmetélttel

                           

Régóta terveztem, hogy megpróbálom a  linguine, vagy a tagliatelle tésztát házilag előállítani. Ma tésztakészítő kedvemben voltam, hát nekifogtam, és  sikerült is hasonló tésztát gyártanom. Csak hasonlót, mert egyikkel sem egyforma a tésztám.

Miután megebédeltünk megnéztem, hogy pontosan mik a tulajdonságai a fent említett tlsztáknak, így rá kellett jönnöm, hogy mindkettőre "csak" hasonlít,  mert  a linguine keskeny, kb "4 mm széles, de keresztmetszetében elliptikus, és nem lapos" - ahogy a Wikipédián olvastam -, az enyém kb. 4 mm-es de lapos. A tagliatellétől meg azért különbözik, mert nincs 6-10 mm széles, de legalább lapos és hosszú. Így maradok a hosszúmetélt névnél. 

De mindegy is hogy nevezem, mert a lényeg az, hogy finom! Van tartása, harapható. 

Hozzávalók: 

25 dkg finom liszt, 2 tojás, icipici víz, a gyúráshoz, és szóráshoz (nyújtásnál és vágásnál) rétes liszt

Az említett anyagokból kemény tésztát gyúrtam, kicsit pihentettem, majd lisztezett asztallapon vékonyra nyújtottam, a tésztát középen kettévágtam, a két felet összehajtogattam és vékonyra szeltem. Vizet forraltam sóval és kis olajjal, amikor a tészta feljött a víz tetejére, még rövid ideig főztem (kb.1-2 perc), és egy részét rászedtem a párolt brokkolira. Hagytam üresen is Bogikám kedvére, mert Ő nem szereti a brokkolit. Meg is kóstolta, csak úgy üresen a tésztát, és nagyon ízlett neki 😃.

A párolt brokkolihoz egy fej brokkoli apróbbra vágott rózsáit serpenyőbe raktam kevés olajjal, ételízesítővel, fokhagyma granulátummal pici pirospaprikával, és kevés vízzel, fedő alatt gyorsan roppanós puhára pároltam. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése