2011. november 15., kedd

Húsos csiga










Tegnap nem kellett főznöm, mert a hét végéről maradt annyi étel ami elég volt. Ma rengeteg dolgom volt egész nap, valamit mégis készíteni akartam vacsira. Adott volt 1 kg darált hús, és egy jó adag krumplipüré a vasárnapi ebédből, ami tegnap sem fogyott el. Megint kelt tésztában gondolkodtam, mert szerintem az a maradék krumplipüré eltüntetésének legjobb módja. Valamilyen húsos tésztában... Aztán ahogy megkelt a tészta, és langyosra hűlt a pirított darált hús, egy új csiga lehetősége kezdett bennem körvonalazódni. Az elképzelést gyorsan tettek követték, és össze is állt az új, húsos csiga. 


A tészta hozzávalói: 90 dkg maradék krumplipüré (margarinnal és tejjel kikavart), 2,5 dl forró víz, 1 kg finom liszt, 2 cs. instant élesztő, 1 egész tojás, 1,5 fehér kanál só, 1 teáskanál cukor, kb. 0,5 dl tej, néhány löttyintésnyi olaj.


A krumplipürét a forró vízzel összeturmixoltam. A lisztet felmelegítettem, tálba raktam, hozzáadtam a krumplipürét, tojást, sót, cukrot, élesztőt, és elkezdtem összedolgozni. Kb. fél deci tej és néhány löttyintésnyi olaj kellett hozzá, hogy olyan tésztává álljon össze, ami sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragadt. Jól megdagasztottam, aztán visszaraktam a tálba, folpackkal lefóliáztam, és beraktam a mikróba kelni. 90 Watton 7 percig forgattam, ettől beindult a kelés folyamata, utána még kb. 20 percig pihentettem, amíg langyosra hűlt a hús töltelék.


A hús töltelék hozzávalói: 1 kg 20 %-os darált hús, 2 fej hagyma, 1 púpos fehér kanál só, 4-6 kávéskanál őrölt fekete bors. (szerintem az így megpárolt darált hús ízében nagyon hasonlít a húsos burek töltelékéhez, amit én nagyon szeretek).


A darált húst zepter edényben, (ennek hiányában, felforrósított teflon serpenyőben) zepter módszer szerint szárazon kezdtem el pirítani. Addig pirítottam, míg  különálló, gurulós szemekké váltak, ekkor hozzáraktam 2 fej megtisztított, egészen apróra vágott hagymát, sót és rengeteg őrölt borsot, és teljesen szárazra pirítottam. Amikor a hús teljesen megpuhult, hagytam langyosra hűlni, addig olajozott asztallapon kinyújtottam a tésztát egy nagy téglalappá. A pirított darált húst egyenletesen elosztottam rajta,










majd föltekertem, 










és kb. 2-2,5 cm vastag korongokat vágtam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. 










Közben a sütőt légkeverésen 180 fokra melegítettem. A csigák tetejére reszelt sajtot szórtam, 










majd az egyik tepsit a legalsó, a másikat alulról a negyedik sínre a sütőbe raktam. 13 perc után a két tepsi helyet cserélt, és újabb 12 perc sülési idő után elkészültek a kísérleti húsos csigák. 31darab nagyon finom húsos csiga lett :D !!



















11 megjegyzés:

  1. Jók ezek a krumplis kelt tészták,annyira finom,puha a tésztájuk. Ebben a formában még nem készítettem,de hosszú lesz a tél és biztos sor kerül rá :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett ez a húsos csiga! Jó laktató is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper laktató csiguszok:) Eddig pizzás csigát készítettem, de ez más, ki fogom próbálni. A sikerben biztos vagok, mert hús van benne:)

    VálaszTörlés
  4. Még soha nem készítettem krumplipüré felhasználásával kelt tésztát. Jól hangzik!

    VálaszTörlés
  5. Én sem készítettem még ilyen formában, de most a hétvégén kipróbáltam lángosnak a krumplis kelt tésztát.

    VálaszTörlés
  6. Aleda - én imádom ezeket készíteni is, és enni is.

    Éva - mindenkinek nagyon ízlett!!

    Trollanyu - én is készítettem már többfélét, de ez is jó gondolatnak bizonyult :)!

    Mónika - próbáld ki nyugodtan, nem fogsz csalódni. Én imádok vele dolgozni, ráadásul így semmit nem kell kidobni!!

    Kati - remélem nem csalódtál, mert a krumplis lángos is nagyon finom !!

    VálaszTörlés
  7. De tetszik ez a csigusz nekem!Még húsosat én sem készítettem, csak káposztásat ami sós volt.Az is fincsi volt.

    VálaszTörlés
  8. Nelli - ezzel a káposztással most teljesen felcsigáztál :D !! Ki fogom próbálni, mert imádom a pirított káposztás ételeket (mert ugye az kell bele?)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lehet Marika,nagyon guszták is csigáid:-)

    VálaszTörlés
  10. Maria, csak nyelek nagyot!:) Nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  11. Ditta, Roza - köszi, tényleg nagyon finom volt!!

    VálaszTörlés