2011. november 13., vasárnap

Márton napi sült liba




Töltelék és libasült krumplipürével, barackbefőttel, és konyakos fejtett meggyel


Azt hiszem nem döntöttem rosszul, mikor elhatároztam, hogy töltött liba far-hátat fogok készíteni.  Nagyon finom lett, igaz, a far-háton nincs sok ennivaló, de szép fészket nyújtott a töltelékemnek. 


Hozzávalók: 1 db liba far-hát, 6 db liba szív, 4 db kacsa máj, 6 db közepes gomba, (pici olaj, csipet só és bors) 12 dkg mirelit zsenge zöldborsó (Férjem szerint ezt kihagyhattam volna), 20 dkg szikkadt kenyér (szárazon mérve, utána hideg vízbe áztatva), 1 db tojás, 1 hatalmas csokor petrezselyem zöld, 2 púpos és 1 csapott fehér kanál ételízesítő, jó sok őrölt bors.


A liba far-hát tisztítását azzal kezdtem, hogy kivágtam a liba zsírzó mirigyeit. Utána lefejtettem az összes bőrt róla, majd az összes hasüregében található hájat is eltávolítottam, amennyire lehetett. A képen még nem látszik, de két hústűvel a bordacsontokat odatűztem a farcsonthoz, így zártabb lett a tölteléktartóm :)








Ez a "fészek" alakult ki, ami nem túl mutatós, üresen, de betöltve már egészen jól mutatott. Betöltés előtt természetesen megsóztam a far-hátat.








 A töltelékhez megtisztítottam, kettévágtam és felszeleteltem 6 db közepes gombát, amit ici-pici olajon csipet sóval és borssal előpároltam, csak annyira, hogy kioldódó leve eltűnjön alóla, majd hűlni hagytam. Apró kockákra vágtam 6 db liba szívet, és 4 db fagyasztóból kivett kacsa májat. Megáztattam a szikkadt kenyeret. Amikor megázott, kicsavartam, olyan tálba raktam, amiről tudtam hány dkg, hogy lássam, a végén, milyen súlyú a fűszerezendő massza. Az áztatott kenyérhez adtam a felkockázott májat és szívet, a kihűlt dinsztelt gombát, a mirelit borsót, a nagy csokor petrezselyemzöldet, 1 db tojást. Ekkor a massza súlya 1,35 kg volt. (Mivel félkiló masszánként kell 1 púpos fehér kanál ételízesítő, hogy elég ízes legyen az étel, ezért) 2 púpos, és egy csapott  fehér kanál ételízesítőt adtam hozzá, és jó sok őrölt borsot, mert úgy szeretjük, ha kicsit csípős. Jól elkevertem a tölteléket, és a far-hátba töltöttem. A lefejtett bőrt és hájat köré raktam a tepsibe, majd alufóliával letakartam (fényes fele a hús felé), és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe toltam, a legalsó sínre. 


A libacombokat az ízületnél kettévágtam, mert túl nagynak találtam, a hatalmas lelógó zsíros bőrt is leszedtem róla, a felső combokon beirdaltam a bőrt, hogy jobban ki tudjon sülni a zsírja, majd a húsokat besóztam, tepsibe raktam, köré a feldarabolt bőrös hájat, kb. 1 dl vizet öntöttem alá, ezt is lefedtem alufóliával  és alulról a negyedik sínre raktam. 










Másfél órán keresztül sütöttem 180 fokon légkeverésen, közben félidőben megcseréltem a tepsiket. Végül fólia nélkül pirítottam még 250 fokon  5-10 percig, hogy a sült szép ropogós legyen. Végül a húsok szép ropogósra sültek, a töltelék is rendesen átsült, lett egy kis tálnyi libatepertő és egy csomó színtiszta libazsír. 


És íme az ebéd:




















Töltelék és libasült krumplipürével, barackbefőttel, és konyakos fejtett meggyel

6 megjegyzés:

  1. Ennyi finomság, hát fantasztikusan finom ebéd.

    VálaszTörlés
  2. Pazar ebéd:) Nagyon jól néz ki ez a sok finomság együtt:)

    VálaszTörlés
  3. Mrita - Köszi, tényleg nagyon finom volt.

    Trollanyu - Igyekeztem. Azért a liba nem a legkiadósabb étel. Igaz lett másfél befőttesüveg libazsírom is, de hát az mégsem hús.

    VálaszTörlés
  4. Igazi lakoma volt ahogy elnézem. Nagyon guszta! Igaz hogy a csirkének kisebb a far-hát része de szerintem megfogom próbálni így megtőlteni, mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Fenséges! Szeretem ahogy főzöl! :)

    VálaszTörlés
  6. Éva - köszi! Van töltött csirke far-hát is a blogomban,ez annak a nagy változata :)

    Petra - köszi! Azt hiszem elég egyszerűen készítek mindent. Lehet, hogy már unalmas is néha, de a családom szereti :)

    VálaszTörlés