2011. november 6., vasárnap

Ízesített juhtúróval töltött, baconbe göngyölt karaj, gazdag krumplipürével







Az este kutakodtam a mélyhűtőben, hogy mit főzhetnék ma, a választásom egy darab karajra, és 4 egész csirkecombra esett, úgy gondoltam, ezekből fogok ma ebédet készíteni, ezeket ki is raktam egy tálcára kiolvadni. Éjjel még eszembe jutott, hogy a heti bevásárlás alkalmával juhtúrót is vettem, reggel aztán nézelődtem a neten, hogy karajból és juhtúróból mit lehetne kreálni. Meg is találtam amit kerestem a NoSalty.hu oldalán, Bogi receptjét,  túróval töltött karaj néven. Első olvasásra megtetszett a recept, de úgy gondoltam, gazdagítok rajta egy kicsit :), és ez lett belőle.

Hozzávalók: 14 szelet karaj, só, 50 dkg juhtúró, 20 dkg felaprózott, pirított bacon, kiolvadt zsírjával együtt, kb. 10 cm-es póréhagyma zöld része felaprózva, néhány szál petrezselyemlevél szintén apróra vágva, 3 evőkanál 20 %-os tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, legalább dupla annyi vékonyra szeletelt bacon, mint amennyi a karaj, jelen esetben  28 szelet, az nem baj, ha több van :).

A karajt még egészben leöblítettem, konyhai törlővel szárazra töröltem,  felszeleteltem, 14 szép szeletem lett. A szeletek mindkét oldalát kissé besóztam, és kiklopfoltam, majd félretettem, amíg elkészítettem a tölteléket. Volt itthon egy megkezdett csomag kockázott baconom (40 dkg volt benne), ennek felét még kisebb kockákra felvágtam, és időnként megkeverve szép pirosra sütöttem (vigyáztam, mert nagyon fröcskölt). Amíg ez kisült, apróra vágtam egy kb. 10 cm-es darab pórét, ami a hagyma zöldebbik vége volt. Ugyancsak felapróztam néhány szál petrezselyemzöldet. 2 db tömlős juhtúrót  (25 dkg/db) tálba tettem, hozzáraktam a kissé kihűtött sült bacont, pórét, petrezselyemzöldet, 3 evőkanál tejfölt, 2 evőkanál keményítőt, és villával jól elkevertem a tölteléket.





Aztán a vágódeszkára fektettem egy szelet bacont, rá a besózott, kivert karajszeletet, amire egy kanálnyit halmoztam a töltelékből.







A húst feltekertem, átfogtam a baconnel, aztán egy másik szelettel rá merőlegesen is körbetekertem, és az így elkészült csomagokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam. A végén maradt ki egy kevés töltelék, amiből egy-egy kupacot a csomagok a tetejére raktam.







Alufóliával letakarva 200 fokos sütőbe toltam, 40 percig sütöttem fólia alatt, majd 250 fokra emeltem a hőt, és még 10-15 percig sütöttem a húsokat, míg szép barnák lettek.  A kifolyt töltelék nagyon finom szaftossá tette a fogást, együtt szedtem a husival a krumpli mellé.







Amíg a hús sült, megtisztítottam a krumplit, kockára vágva, sóval és kevés vízzel főni tettem. De hogy ez is gazdagabb legyen, ehhez is készítettem egy adag apróra vágott sült bacont (20 dkg). Amikor a bacon már szép pirosra sült, hozzáadtam egy kb. 10 cm-es apróra vagdalt pórét, és néhány szál ugyancsak felaprózott petrezselyem zöldet.







Ezzel, és 3-4 evőkanál 20 %-os tejföllel gazdagítottam az összetört főtt krumplit, így lett gazdag a krumplipürém is :)







Az ebéd első fogása zöldborsós csirkeleves lett, eperszalag tésztával. A négy csirkecombot szokásos módon megfőztem gyorsfőző fedővel (szokásos jelzések után 8 perc alatt). Másik edényben 1 liter vízben, melyhez 1 fehér kanál szitált ételízesítőt adtam, 6 percig főztem 20 dkg fagyasztott zsenge borsót, majd 10 dkg eperszalag tésztát tettem bele, további 8 percig főztem egészen kis fokozaton (2/9). Végül rászűrtem a levest, és visszatettem a zöldségeket. Tetejére jó gazdagon szórtam friss petrezselyem zöldet. 1 perc forralás után azon forrón tálaltam. (A húsokat letakarva eltettem, holnap készítek belőle valamilyen bundázott húst).







A finom leves után a baconös-zöldfűszeres juhtúróval töltött, baconbe göngyölt karajt gazdag krumplipürével tálaltam. Nagyon elégedett volt a család a mai ebéddel, gyakori dicséretek közepette gyűrték befelé :D!! Örültem, hogy ilyen jóízűen fogyasztották!!!





5 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes,látszik a képen hogy finom is:)))

    VálaszTörlés
  2. Megint nagyon fantasztikusan finomat főztél, örülhet a családod. Szívesen ebédeltem volna Nálad. További kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Ez igen, na ezt nevezem ebédnek, nagyon finom és kiadós.

    VálaszTörlés
  4. Köszi kedves Mónika! Tényleg nagyon finom :)!

    Mrita - köszi, örültek. Szívesen láttalak volna :) Neked is szép estét kívánok!

    Kati - Tényleg nagyon kiadós és nagyon finom, bátran merem ajánlani mindenkinek, aki a juhtúrót szereti:)!

    VálaszTörlés
  5. Ilyen egy igazi vasárnapi ebéd:) Nagyon jól hangzik a recept és guszta is lett:) Az enyéim is elégedetten szuszognának egy ilyen ebéd után:)

    VálaszTörlés