2011. november 13., vasárnap

Tárkonyos raguleves liba szívből










Tegnap majdnem lemaradtam a liba vásárlásról, mert mire elértem a Mars téri csarnokba, már alig kaptam valamit. Aprólék nem is volt már, a választék leszűkült liba far-hátra, combra és szívre. Hát ezekből készült ma az ebéd. Vettem egy liba far-hátat, ami akkora volt, mint egy csónak, 1 zacskó liba szívet, ami kb. 1 kg volt, és 4 hatalmas combot. Eredetileg a far-hátból akartam levest főzni, aztán változtattam az elképzelésemen, és nem döntöttem rosszul, hogy a szívet választottam a leves alapanyagául, mert isteni finom lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek.


Hozzávalók: kb. 75 dkg liba szív, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, fél zellergumó, 1 fej hagyma, 3 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors, petrezselyem és zeller levél, 2 teáskanál szárított tárkony, 2,5 liter + 2 dl hideg víz, fél citrom karikára vágva, 2,5-3 evőkanál rétes liszt, fél pohár nagy poharas, 12 %-os tejföl, esetleg ízlés szerint kis só, 10 dkg csigatészta (ez most 8 tojásos Gardis tészta volt).


A szíveket jól megmostam, és mindegyiket 6 darabra vágtam, az 5,8 literes, gyorsfőző fedővel használható fazékba raktam. Megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam a zöldségeket, az is a fazékba került, csakúgy, mint a felaprózott hagyma, 1 teáskanál tárkony, ételízesítő, őrölt bors, petrezselyem és zeller zöld, 2,5 liter víz. A fazekat lezártam a gyorsfőző fedővel, felforraltam és szokásos jelzések után (szelep kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után) takarékra vettem (2, majd 1/9), és 20 percig főztem. Akkor a fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, a zöldeket kidobtam, bele raktam a karikára vágott a fél citromot. 2 dl hideg vízzel, tejföllel és rétes liszttel habarást készítettem, amivel besűrítettem a levest, amikor újra forrásba jött, belefőztem a csigatésztát is. Néhány perc forralás után még beletettem egy teáskanál szárított tárkonyt, és úgy éreztem kell még bele egy pici só is. Forrón tálaltam ezt a mennyei pikáns-savanykás levest.









5 megjegyzés:

  1. A tárkonyos leveseket nagyon szeretem:) Sajnos szívvel nálunk senki sem enné meg, ilyen téren válogatósak vagyunk sajnos:) Látom azért a liba minden részét felhasználtad gazdaságosan:)

    VálaszTörlés
  2. Szívet én sem szoktam venni, csak a cicának. Meg tud puhára főni? Viszont maga a leves nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu - Sajnos Legkisebbikem is megmakacsolta magát és meg sem kóstolta, pedig nagyon finom leves lett. Apa is én is hiába agitáltuk. Igyekeztem gazdaságosan felhasználni, már amit még kaptam :)

    Illéskrisz - A csirke szívét sem szoktad megfőzni? Bármilyen hús puhára fő, ha elég ideig főzzük. Gyorsfőzővel, vagy kuktával ez az idő lerövidíthető, és isten bizony nagyon finom leves kerekedett belőle.

    VálaszTörlés
  4. Maria, nagyon guszta a levesed. Én szeretem a belsőségeket... Meg tudnék enni egy jó nagy tányérral belőle:)

    VálaszTörlés
  5. Roza - szerencsére nálunk is csak Legkisebbikem szeretett ki belőle, nekünk többieknek nagyon ízlik.

    VálaszTörlés