2011. november 1., kedd

Töki pompos 2




Csípős paradicsomos alappal






Tejfölös alappal

Törtük a fejünket mi legyen ma az ebéd, Apa paprikás krumplit szeretett volna virslivel és nokedlivel, ami jó kaja, de inkább hétköznapra való. Legkisebbikem elkezdett pizzáról beszélni, aztán végül a töki pomposnál kötöttünk ki, ami olyan mint a pizza, csak a tésztája vastagabb. Hát azt készítettem, majd holnap meg főzök Apa kedvére paprikás krumplit. A pompos tésztájához megint felhasználtam a tegnapi maradék krumplipürét, a tészta ugyanúgy készült, mint régebbi leírásomban. Csak abban különbözött, hogy előbányásztam a dagasztót a kamrából amikor a foszlós kalácsot sütöttem, már annak a tésztája is abban dagasztódott, a mostani tészta szintén. Csak a végén kellett a kezemmel hozzáérni, mert csak úgy tudom megállapítani, hogy jó-e a tészta. Lehet érezni a fogásán, hogy kell-e bele még valami. A tésztát a régi leíráshoz hasonlóan megkelesztettem, kétfelé osztottam, és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 6 percig elősütöttem.










A változás most annyi volt, hogy kétféle kencével kentem meg, mielőtt a többi alkatrész rákerült, mert kiderült, hogy kevés tejföl van itthon, ezért 










1 kisebb apróra vágott hagymából, 3 hámozott, darabolt paradicsomból, kevés olajjal, diónyi csípős piros arannyal, pici sóval, oreganoval, bazsalikommal, pizzafűszerrel, 1-2 csepp édesítőszerrel főztem egy sűrű alapot, és azzal kentem meg  az egyik elősütött tésztát.  










A másik tészta kenésére 20 %-os tejfölt használtam, amibe kevés sót tettem, de kihagytam a reszelt fokhagymát. Szerintem nem hiányzott belőle, mert elég sok vöröshagyma került a tésztákra.










Amíg a tészta kelt, feldaraboltam a hozzávalókat, mindenfélét, amit itthon találtam: 4 kisebb fej hagymát, 1 sárga, 1 piros lecsópaprikát, 1 csípős zöldpaprikát, kevés gombát, csabai és gyulai kolbászt, fokhagymás karaj maradékot, fokhagymás light szalámi  maradékot, 1 csomag szeletelt bacont, legkisebbikem pedig lereszelt kb 50 dkg trappista sajtot.










Aztán a kétféle alappal megkent tésztát megpakoltam a fentebb említett finomságokkal, és megszórtam sajttal,






















majd a sütőbe visszatéve szép pirosra sütöttem. Közben a tepsiket megcseréltem egyszer, hogy mindkettőnek egyenletesen süljön az alja és teteje is. A sütési idő 25 perc lehetett, de sajnos elfelejtettem megnézni az órát, így csak az orromra és a szememre hagyatkozhattam. Gyönyörű pirosra sült mindkét tepsi pompos :) !!














Nagyon finom lett, jóízűen megebédeltünk belőle.













5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és ínycsiklandóak! Idáig érzem finom illatukat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen eltudnék tüntetni egy kockát !

    VálaszTörlés
  3. Most ezt kívántatni akartad?:) Én még sosem ettem ilyent, de ha hasonló a pizzához akkor imádnám, a képek láttán pedig nagyon megéheztem.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Mrita :)!

    Neked is Éva! Jut még, mert olyan laktató mindenki csak két kockát bírt legyűrni ebédre :)

    Kati - ez tényleg hasonlít a pizzára, csak kicsit vastagabb a tésztája, nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is ezt tervezem hétvégére elkészíteni. Istenien néz ki megpakolva a sok földi jóval:) Mi is imádjuk.

    VálaszTörlés