2011. november 20., vasárnap

Őzragu










Egy kedves ismerősünknek köszönhetően újra őzhús került az asztalunkra. Kétféleképpen készítettem el, pörköltrajongóimnak természetesen őzpörköltként, és magamnak finom mustáros őzraguként.


Az őzpörkölt ugyanúgy készült, mint régebben már leírtam, most a tészta hamarabb elkészült, ezért azzal tálaltam, mert már mindenki nagyon éhes volt.










Az őzraguhoz az alábbi hozzávalókat használtam:







- 1 kg tisztított, feldarabolt őzhús, 3 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,

   1/3 zellergumó, 6 db csiperkegomba, 3 babérlevél, kevés olaj, 2 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors,

   kb. 1,5-2 dl víz.

- a habaráshoz: 2 dl hideg víz, 1-1 púpos evőkanál tejföl és mustár, 1 evőkanál rétes liszt.

A hagymát nem túl apróra kockáztam, és megdinszteltem kevés olajon. Hozzáraktam a feldarabolt húst, amit addig sütöttem nagy hőfokon, míg elvesztette élénk színét. Ekkor hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, ételízesítőt, őrölt borsot és  1,5-2 dl vizet aláöntve, puhára főztem a ragut.







Amikor a hús megpuhult (kb. 2 óra),  habarást mixeltem, amivel behabartam az ételt. Citrom végül nem kellett hozzá, mert a mustártól elég savanyú lett. Tésztával tálaltam.





6 megjegyzés:

  1. Hú, Maria, ez az őzragu, ez valami nagyon finom lehet:) Én még sosem ettem őzet (se semmilyen vadat:(
    Nagyon ínycsiklandozó!:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom az őzet és a többi vadat. Egy ilyen ismerős nekem is jól jönne, mert sajna a vad nem nevezhető olcsónak. Amióta a blogomat elkezdtem, nem is főztem.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Roza - én sem túl régen kóstoltam először, volt is nagy izgalom, hogy megeszi-e a család, mert ennek is, mint minden más húsnak megvan a maga jellegzetes illata-íze. De nagyon finom.

    Hobbychef - Én is hálát adok az égnek, hogy van, mert egyébként nem ennénk mi sem túl gyakran. De tudod a közmondást: adnak fogadd el, ütnek szaladj el :D

    VálaszTörlés
  5. Isteni finom lehet ez a ragu:) Én is annyira készültem, mert rendeltünk 20 kiló őzhúst, mikor mentünk volna érte, az ára hirtelen a duplájára változott az amúgy sem olcsó húsnak. Annyira bepöccentem, hogy azt mondtam nem kell, ne nézzenek hülyének.Most meg csak itt gyönyörködöm a te ragudban:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, sajnos én nem tudom megenni a jellegzetes szagja miatt, egyszerűen nem megy, pedig nem vagyok válogatós:)

    VálaszTörlés