2011. november 11., péntek

Főzeléknap - sárgaborsó és zöldbab főzelék








A tegnapelőtt készített disznóságokból maradt még két szál sült kolbász, ehhez készítettem ma kétféle főzeléket. Eredetileg szárazbabból és zöldbabból akartam, de Apa inkább a sárgaborsóra szavazott. Mivel a gyerekek azt sem szeretik, ezért nekik az eredeti elképzelés szerint zöldbab főzelék készült.








A sárgaborsó főzelék hozzávalói: 1/2 kg  hántolt felezett sárgaborsó, (az áztatáshoz annyi forró víz, ami jól ellepi), 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, vagy 1-2 kávéskanálnyi fokhagyma granulátum, 2-2,5 fehér kanál ételízesítő, kevés őrölt bors és chili por, 1,2 liter víz, 2,5 evőkanál rétes liszt, kevés olaj. A sárgaborsót kb. 1,5 óráig áztattam forró vízben, aztán szűrőbe öntöttem, leöblítettem és fazékba raktam. Hozzáadtam a felaprózott hagymát, fokhagyma granulátumot, ételízesítőt, őrölt borsot, pici olajat és a vizet. A fazekat lezártam gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 20 percig főztem takarékon a borsót. Amikor a főzési idő lejárt, kiengedtem a gőzt az edényből és világos rántást készítettem kevés olajból és rétes lisztből, a végén púpos kávéskanálnyi chili port is raktam rá, amivel jól elkevertem, és ezzel a rántással  berántottam a főzeléket. Rövid forralás után tálaltam a felkarikázott sült kolbásszal, amit mikróban átsütöttem kissé. Nagyon finom volt :)







Zöldbab főzelék hozzávalói: 1 kg mirelit sárga hüvelyű zöldbab, 8-9 dl forró víz, 2 fehér kanál ételízesítő, 1-2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 2,5 evőkanál rétes liszt, kevés olaj, 3 evőkanál 12 %-os tejföl, a végén esetleg még kevés só,  fokhagyma granulátum és chili por (elhagyható). A zöldbabot ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és vízzel főni tettem. Amikor megpuhult, nagyon kevés olajon, halványra pirítottam a lisztet (úgy, hogy szinte száraz legyen a rántás) majd a főzelékhez adtam. Belekevertem még 3 evőkanál tejfölt, és ízesítettem chili porral. Jól kiforraltam (ilyenkor lehet még után-ízesíteni, ha szükséges) és ezt is felkarikázott sült kolbásszal tálaltam. Ez is nagyon finom lett :) !












8 megjegyzés:

  1. Mindkettőt szeretem:) Főleg kolbásszal!! Sajnos a sárgaborsó engem mindig felfúj és szenvedek tőle, ezért nagyon ritkán készítem.

    VálaszTörlés
  2. Mindkettő finom és guszta, kolbásszal különösen. Bár egy időben, fiatalkoromban - a Határőrségnél - elég sűrűn volt száraz borsó, lencse, s akkor egy időre megutáltam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta mindkettő, bármelyiket bevállalnám hogy megkóstoljam!

    VálaszTörlés
  4. Én mindkettőt megkóstólnám:)

    VálaszTörlés
  5. Szeretem mind kettőt,csak sajnos egyiket sem ehetem már régóta.

    VálaszTörlés
  6. Az egyik tányér főzeléket még ma kivégezném, a másodikat holnapra hagynám... Nyammm, nyammm!

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu - nálunk sincs naponta, de a kis kellemetlenség ellenére nagyon finom, mindkettőt imádom mindenféle feltét nélkül is :)

    Hobbychef - biztosan azért volt, mert jól telít, és olcsó. Szerintem finom is. Lehet, hogy hetente, vagy néhány naponta én sem szeretném annyira :)

    Éva - köszi :)

    Mónika - sajnálom hogy nem eheted, pedig olyan finomak!!

    Juci - aranyos vagy :)!!

    Neked is Kati :)

    VálaszTörlés
  8. Nahát, a két legkedvesebb főzelékem, minden héten megenném! Friss kenyérrel, sajnos avval a legfinomabb...:o)))

    VálaszTörlés