2011. november 10., csütörtök

Az én pacallevesem









Legnagyobbikomnak nagy bánata van. Valamikor vasárnap este és kedd reggel között ellopták a ladikját, amiből horgászni szokott a Tiszán. Feljelentést tett a vízi rendőrségnél, de nem sok jóval kecsegtették. Azóta nem nagyon eszik a gyerek, csak dohányzik, rágja magát. Mára kapott csak szabadságot, így végig járta a partot, hátha nyomára akad, de nem találta meg. Kedvében akartam járni, ezért mire délután hazajött, a kedvencével, pacalpörkölttel vártam, hogy egyen végre valamit.(Tegnap este is csak egy-egy kis darab hurkát-kolbászt evett, az egész napi egy sonkás zsömle után. Ez borzasztó!!) Végre, a pörköltből jóízűen megebédelt, főtt krumplival és kovászos uborkával. Azért is készítettem, mert mostanában gyakran emlegette, hogy jó volna egy kis pacal, és épp kapóra jött, hogy a Lidl-ben akciós volt. A pörköltet úgy készítettem, ahogy itt megtalálható, különbség csak annyi volt, hogy most kicsit kevesebb volt a pacal,  paradicsomsűrítmény helyett 1 db meghámozott, felkockázott paradicsom került bele, és csak 1,5-2 dl víz.


Pacal tisztogatás közben eszembe jutott, hogy több blogon is olvastam már  pacallevesről, és úgy gondoltam, a két kiló pacalból elcsenek egy negyed kilónyit, és főzök egy jó savanykás, babérleveles-citromos levest. Így is lett. Nemrég el is készült a levesem, megkóstoltam, nagyon finom:). Hasonlít arra a savanyú levesre, amit Párom Nagymamája főzött még anno, igaz ő disznó belsőségekből főzte, szívből, veséből, ilyesmiből. Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, kb. 25 dkg pacal, 2 liter víz, ételízesítő, só, bors ízlés szerint, 4 db babérlevél, 2 db krumpli, 1 nagyobb sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér, 1/4 zellergumó, fél citrom, 1 dl hideg víz, 2 evőkanál 12 %-os tejföl, 1 evőkanál sima mustár, 3 evőkanál rétes liszt. 












A pacalt megtisztítottam, többször jól átmostam és egész kis darabokra vágtam, a csíkok hossza nem volt több, mint 2-2,5 cm. A hagymát és fokhagymát megtisztítottam, felapróztam, és kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáraktam a feldarabolt pacalt, babérlevelet, ételízesítőt, sót, borsot, és felöntöttem 2 liter forró vízzel. Forrás után vagy két órán át főztem lassú tűzön, fedő alatt, míg jó puha lett. Ekkor beleraktam a megtisztított, felkockázott zöldségeket, amivel legalább további fél órán át főztem, míg minden megpuhult, majd beleraktam a felszeletelt citromot. Habarást készítettem 1 dl hideg vízből, 2 evőkanál 12 %-os tejfölből, 1 evőkanál mustárral és 3 evőkanál rétes liszttel, amivel behabartam a levest és főztem még 10-12 percig, míg sűrű, krémes, savanykás, pikáns leves lett belőle. Első próbálkozásra nagyon jól sikerült, mégis egyedül fogom megenni valószínűleg, mert az egész család fújolja.  Magukra vessenek, mert igazán finom :) !! [Ja és csak zárójelben jegyzem meg, ez az 500. bejegyzésem -  ebben a blogban -,  ezt csak most vettem észre az előbb :)]









6 megjegyzés:

  1. Aki szereti a pacalt biztosan örül, de én nem vagyok a rajongója! Szegény fiad milyen dühítő lehet , szerintem nagy csoda lenne ha rátalálna? De legyen úgy !!!

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom a fiadat, nagyon bosszantó és felháborító. Ezt a pacallevest meg inkább meghagyom neki, mert a pacalt nem eszem meg:)

    VálaszTörlés
  3. Felháborító, ami a fiaddal történt, sajnálom. Én imádom a pacalt. Eddig csak pörköltként készítettem, de a Te levesed olyan guszta, hogy lehet megpróbálkozom.

    VálaszTörlés
  4. Akkor nem csak nálunk vannak tolvajok, sajnálom a fiadat, el tudom képzelni milyen rossz érzés lehet ez neki.
    A párom imádja a pacallevest, ahányszor vendéglőbe megyünk mindig azt eszik, sajnos én nem szeretem, de szoktam főzni hamis pacallevest csirkemellből, azt viszont én is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  5. - Köszönöm megjegyzéseiteket, én is sajnálom a Fiammal történteket. Szegény gyereknek az sok megtakarított pénzébe és szabadidejébe került, hogy a csónakot rendbe hozza, most teljesen maga alatt van miatta. Nem tudom hogy lehet valaki olyan elvetemült, hogy hozzányúljon a máséhoz. A hét végén talán lesz olyan ismerős, akinek van ladikja, és a vízről is végig tudják nézni, hátha valahol meglátják. Jó lenne, ha megkerülne!
    - Tudom a pacal megosztja a közvéleményt. Van aki rá sem tud nézni, van, aki rajongásig szereti. Még pacalpörkölt imádó Legnagyobbikom is azt mondta, hogy semmi pénzért meg nem kóstolná a pacallevest (igaz Ő a babérlevél ízét utálja.)

    VálaszTörlés
  6. A pacalpörit imádom, de levest még nem ettem. Gondolom savanykás az ízvilága...Biztos szeretném!

    VálaszTörlés