2011. november 17., csütörtök

Sült tök






Ahogy egyre inkább haladunk az őszbe, a blogokon különféle sütőtökös receptek jelentek meg. Tavaly én is próbálkoztam sütőtök krémlevessel, de nekem nagyon furcsa volt az édes tök sós levesnek megfőzve, hagymával, fűszerekkel. A család többi tagja meg sem kóstolta!! Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem a sütőtök egyszerűen sülve a legtermészetesebb és legfinomabb. A gyerekeknek készítettem még mézes-fahéjas párolt sütőtököt, amikor kicsik voltak, azt  nagyon szerették - akkor. Mostanában csak én eszem meg a sütőtököt szűkebb családunkból, de csak simán megsütve, minden frikk-frakk nélkül. Évente egyszer, maximum kétszer sütök egy-egy kisebb tököt, ezzel elvagyok a következő őszig. És nem is bonyolítom túl, csak 1 kisebb sütőtök kell hozzá. A tököt megmosom, szárazra törlöm, aztán megpróbálom kettévágni. De ezeknek a fránya tököknek többnyire nagyon kemény a héjuk, az idén sem sikerült szépen kettévágni, kicsit félrecsúszott a késem. Ezért az alsó, kiöblösödő részt háromba sikerült elvágnom. A magjait kikapartam, a tökdarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, és amikor a vacsora elkészült, betoltam a 180 fokra visszavett sütőbe. Vacsora után csörgött a skype, ezért Legnagyobbikomat kértem meg, hogy figyeljen a tökre, így nem tudom pontosan, mennyi ideig sült. Az ellenőrzés azonban nagyon egyszerű, ha a villa beleszalad, akkor biztosan megsült. Már megkóstoltam, nagyon finom édes volt az idei sült tököm :)



Az este meg is ettem belőle két darabot, ma pedig uzsonnára a maradékot, változás csak annyi volt, hogy most a hűtőből vettem ki, hűs volt, mint a fagyi, és megszórtam egy kis őrölt fahéjjal. Sem cukor, sem méz, sem egyéb édesítő nem kellett hozzá, anélkül is isteni finom édes volt!! 









2 megjegyzés:

  1. Valahogy én is így vagyok ezzel, imádom a sült tököt. Én is láttam már süteménybe levesbe nem kóstoltam így véleményt nem tudok mondani , de nekem ez az igazi finom ennivaló sütve ! A családban csak én szeretem, valamelyik nap vettem de nem a legjobb volt. Én azt szeretem ami parázs, nem nyúlos inkább szárazabb. De már még a tök sem az igazi, mint régen voltak annyira finomak!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom édes volt :)!!

    VálaszTörlés