2021. november 20., szombat

Zöldségkrémles, pudingos palacsinta

                             

Ma kissé könnyebb ebédet főztem, mert tegnap nehéz ételeket, - abált szalonnát és bőrös sült császárt készítettem, holnapra pedig kacsás menüt tervezek. Mára így egy könnyű zöldségkrémleves és isteni, szinte "habos" vanília krémpudingos palacsinta (15 db), meg néhány kakaós is (6 db) készült.

A krémleveshez két nagy petrezselyemgyökeret és egy jókora zellergumót használtam fel, ezeket főztem meg  1,5 liter vízben, 2 fehér műanyag kanál ételízesítővel és 1 evőkanál olajjal. Amikor a zöldségek megpuhultak, 1 evőkanál réteslisztet összekevertem kb. 1 dl hideg vízzel és azzal sűrítettem a levest, majd ízesítettem még 1 dl 30 %-os tejszínnel és botmixerrel simára turmixoltam. Még néhány perc főzés után tálalhattam, ezt az isteni krémlevest. Menyem kenyérkockát pirított hozzá, én azt kihagytam az én levesemből. Boldoggá tett, hogy Bogikám szépen evett a levesből  "ropogóssal" :). 

De ami igazán feltette a koronát az ebédre, az az isteni vanília pudingos palacsinta volt. Bevallom, én is megettem belőle hármat vagy négyet, pedig a palacsintát eddig messzire kerültem. Most bűnöztem egy nagyot, de olyan isteni volt, hogy nincs arra szó. És ami még finomabbá tette, hogy a palacsinta tésztát és a krémet is Bogikámmal ketten kevertük ki. Imád a konyhában sürgölődni mellettem, főleg, ha valamit keverni vagy gyúrni kell. Így most is volt segítségem. 

A palacsintához először kb. 1,5-2 dl tejet langyosítottunk, 2 teáskanál cukorral, belemorzsoltunk 1/3 budafoki élesztőt és jól elkevertük. Beleütöttünk 2 tojást, azzal is jól elkevertük, aztán belemértünk 15 dkg finom és 15 dkg rétes lisztet, amivel jól eldolgoztuk, hogy csomómentes legyen. Jött még bele egy csipet só és annyi meleg víz, hogy ne túl folyós tészta legyen. Még kevés olaj a végén, amivel szintén jól elkevertük és a sütésig állni hagytuk. 

A krémhez kimértünk és tálba öntöttünk 0,5 liter tejet, bele egy főzés nélküli vaníliás pudingport, alaposan kikevertük kézi habverővel, aztán azt is állni hagytuk, míg a megfelelő állagot elérte. 


Amíg a palacsinta elkészült Bogikám társasozott Anyával, aztán jól megebédeltünk. Bennem vérré vált  a mai ebéd. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése