2014. április 30., szerda

Köles mexikói zöldségekkel



Mai testkontrollos ebédünk második fogása volt ez a mexikói zöldséges köles. Első találkozásunk volt a kölessel, nekem kifejezetten tetszett, Apának már nem annyira, bár mind megette, amit a tányérjára szedtem, mert ahogy Ő fogalmazott, "az ízével nincs ennek semmi baj, csak az állaga furcsa". Állagra leginkább a rizs és a tarhonya közé tenném. Legkisebbikem is nézegette, hogy milyen fura rizs ez, meg is kóstolta, de pár falat után megállapította, hogy tulajdonképpen nem is éhes - és tényleg, mást sem evett.
Szóval.... már sok szépet olvastam a kölesről, pl., hogy ránctalanítja és megszépíti a bőrt, a körmöket és a hajat, lúgosítja a szervezetet, energetizál, gluténmentes, lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert, szóval szuper gabona. Amikor elmeséltem ezeket a családnak, Apa egyből rávágta, hogy "akkor egyél sokat Mama, hogy fiatal maradj" :). Mi eddig még csak madáreleségként ismertük a kölest, annak is régen, amikor a gyerekeim még kicsik voltak, akkor vettünk a papagájnak meg a pintynek.  De ez a köles nem olyan formában volt, mint anno a madaraké, hanem ugyanolyan főzőtasakos kiszerelésben találtam a Tesco-ban, amilyenben a rizs is kapható.
Mivel még soha nem készítettem, a dobozon szereplő leírást követtem a főzésnél. Vagyis vizet forraltam, 1,2 litert, abba tettem 1 csapott fehér kanál sót, és a főzőtasakos kölest 16 percig főztem fedő alatt, takarékon. Akkor kivettem, lecsepegtettem, a zacskókat felvágtam és a párolt zöldséghez öntöttem, jól átforgattam, aztán azonnal tálaltam. 
A mirelit mexikói zöldségkeveréket előtte kevés olajon megdinszteltem 1 csokor felaprított zöld hagymával, fűszereztem egy-egy csipet oregánóval és bazsalikommal, ételízesítővel és sóval, és megszórtam kevés chiliporral is, majd 1,5-2 dl forró vízzel felöntve puhára pároltam, még volt alatta kis lé, amikor a kölest hozzáöntöttem.
Azt hiszem kedvcsinálónak ennyi elég, próbálják ki bátran, mert tényleg finom és szuper egészséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése