2014. szeptember 16., kedd

Mai ebédünk: Csipetkés-kolbászos lencseleves, rántott sertés szűz húsos sushi rizzsel


Olyan borongós reggelre ébredtünk ma, legszívesebben fel se keltem volna. Szürke volt az ég, és kifejezetten hűvös volt. Egyből arra gondoltam, hogy valami tartalmas leves segítene a kedélyállapotom helyreállításában. Délelőtt aztán szétnéztem a kamrában, találtam egy fél csomag lencsét, így máris megvolt, miből lesz a leves. Gyorsan forró vízbe áztattam a lencsét, aztán megpucoltam a zöldségeket, hagymát, fazékba pakoltam mindent, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, fűszereztem Himalája sóval, ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és kevés csípős fűszerpaprikával. Beledobtam még egy fél szál csabai kolbászt is 6 darabra vágva, aztán felforraltam. Amikor forrt, beletettem még a száraz csipetkét, lezártam a fazekat a gyorsfőző fedővel és szokásos jelzések elérése után 15 percig főztem a levest takarékon. A fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, majd a levest újra felforraltam és besűrítettem egy kevés habarással. További néhány perc forralás után már ehettünk is. 
Hozzávalók: 250 gr lencse, 1 kisebb fej hagyma felaprítva, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 2,5 liter forró víz, 1 fehér kanál Himalája só, 1,5 fehér kanál ételízesítő, 1-1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, és csípős fűszerpaprika, fél szál csabai kolbász, 10 dkg 8 tojásos száraz csipetke
a sűrítéshez:  1 púpos evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 dl hideg víz, 1 evőkanálnyi olaj, 1 púpos kávéskanálnyi csípős fűszerpaprika.
A második fogás 2 db sertés szűzpecsenyéből készült, ami összesen 45 dkg volt. Még a hét végére vettem, hátha a család mást is enne a körömpörkölt helyett. De nem akartak mást enni, ezért a szűzpecsenyét a mai napig a 0 fokos rekeszben tároltam, nehogy baja legyen. Ma aztán lehártyáztam és felszeleteltem, legalábbis azokat a részeket, amik alkalmasak voltak szeletek kivágására. A többit egész apró darabokra vágtam, és azt találtam ki, hogy a rántott szűzpecsenye mellé köretként készülő párolt rizsbe főzöm bele. 
A húsos sushi rizs hozzávalói: 4-5 evőkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, kis tálkányi apróra vágott szűzpecsenye, 250 gr sushi rizs (a Lidlb-en találtam a múlt héten),  kb. 7,5 dl meleg víz, Himalája só, ételízesítő, őrölt bors és szárított petrezselyemzöld ízlés szerint
A felaprított hagymát megdinszteltem az olajon, ráraktam az apró húst, és sütöttem néhány percig. Hozzáadtam a rizst, azt is pirítottam rövid ideig, majd felöntöttem meleg vízzel, fűszereztem, és lefedve takarékon 18-20 percig főztem. Tálalásnál tálkába nyomkodtam, úgy borítottam tányérra. 
Érdekes ez a sushi rizs, olyan apró kerek szemű, mint az olasz Arborio, de azzal ellentétben a folyadékot egyszerre hozzá lehet önteni, mégis olyan szépen külön maradnak a szemek, mint a paraboiled rizsnél. Az Arboriót első próbálkozásnál azzal rontottam el, hogy egyszerre öntöttem alá az összes folyadékot, lefedtem 20 percre, mint a paraboiledet szoktam, aztán mire legközelebb ránéztem egy hatalmas masszává állt össze az egész.  Ez a rizs viszont szép is és finom is, még akkor is, ha nem szusi készült belőle :). 
A rántott húshoz a vastag szűzpecsenye szeletek  (kb.2-2,5 cm/db) mindkét oldalát megszórtam pici Himalája sóval, fólia alatt óvatosan kiklopfoltam, aztán szokás szerint lisztbe-kevés sóval elhabart tojásba-zsemlemorzsába forgattam és forró olajban, de a hőt mérsékelve szép pirosra sütöttem, törlőpapírra szedve lecsepegtettem és utána tálaltam a húsos rizzsel. Csemege uborkát ettünk még mellé. Apa azt mondta ilyen ebédet akár vasárnap is szívesen megenne, meg a hét minden napján :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése