2014. szeptember 21., vasárnap

Gomba 3 az 1-ből

Aki a blogomat olvassa tudhatja, hogy imádom a gombát. Családom többi tagja azonban nem rajong érte. Főleg Legkisebbikem utálja, de Apa megeszi, sőt van, hogy kifejezetten ízlik Neki. 
Tegnap olyan gyönyörű friss, hófehér és illatos apró csiperkét találtam, hogy nem hagyhattam ki, vettem is egy fél kilót, ebből készült a mai ebéd egyik része. Azért arra odafigyeltem, hogy a többiek is finomat ehessenek. 
A gombás menü a következőkből állt: Tejszínes-tejfölös gombaleves, gombás rizs, gombás-sonkás-sajtos töltelékű rántott karaj.
Tegnapról volt még csontleves cérnametélttel, Legkisebbikem azt ehetett első fogásként. Apa - legnagyobb örömömre - becsatlakozott mellém és gombalevest evett.
A mai ebédre készült még a fenti gombás cuccokon kívül tejes-vajas krumplipüré, rántott karaj és sajttal-sonkával töltött rántott karaj. Így mindenki elégedetten kelt fel az asztaltól.
Mindenből kevés készült, mégis legalább még egyszer mindenből tudunk enni.
A gombaleves a szokásos módon készült, mint pl. ITT
Hozzávalók: egy közepes fej hagyma fele apróra vágva, 25 dkg szeletelt csiperke, pici olaj, só, bors, ételízesítő ízlés szerint, 1,5 púpos evőkanál liszt, kb. 1 dl tejszín, 1,5 liter víz, 3-4 nagy evőkanál 20 %-os tejföl,  szárított petrezselyemzöld, 5 dkg apró levestészta (kis virág).
A gombás rizs hozzávalói: a hagyma másik fele apróra vágva, pici olaj, 20 dkg szeletelt csiperke, só, bors, ételízesítő, 15 dkg shusi rizs, 3-3,5 dl meleg víz, szárított petrezselyemzöld.
Ez is szokásos módon készült, először megdinszteltem a hagymát, ráraktam a gombát, sóztam, borsoztam, addig pároltam, míg zsírjára sült, akkor ráraktam a rizst, elkevertem , majd vízzel felöntöttem és 15-20 perc alatt készre főztem.
A 2 szelet gombával-sonkával-sajttal töltött karaj töltelékének hozzávalói: pici olaj, 5 dkg szeletelt csiperke, 5 dkg sonka, pici só, 2 szeletke (5*2*0,5 cm) trappista sajt. 
A szeletelt gombát pici olajon és pici sóval megpároltam, hozzátettem a csíkokra vágott sonkát, azzal is összesütöttem pár perc alatt, majd hagytam kihűlni. 
A  hússzeletek egyik felére tettem a gombás-sonkás töltelékből egyformán elosztva, ráfektettem egy-egy vastagabb szeletke sajtot, a másik felét ráhajtottam, hústűvel összetűztem, bepaníroztam (a hús széleinél duplán), majd kisebb serpenyőben hevített bő olajban, fedő alatt,  de a hőt mérsékelve szép aranybarnára sütöttem. 
Ugyanígy jártam el a sajttal-sonkával töltött karajnál, ott egy-egy nagy sonkaszeletbe csomagoltam a sajtszeletet, úgy fektettem szép nagyra kivert hússzeletekre, ráhajtottam, összetűztem és ugyancsak duplán bundáztam a húsok szélét. Sütni azt is úgy sütöttem fedő alatt, mint a gombásat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése