2020. október 25., vasárnap

Fahéjas szilvás lepény

                         

Amióta megjelent a szilva a zöldségesnél, azóta tervezem, hogy szilvás lepényt sütök. Ma végre kaptam olyan érett szilvát, amiből neki mertem fogni.

A meggyes lepény receptje szerint, másfél adaggal számolva akartam megcsinálni, de kicsit belezavarodtam, a végeredmény azonban finom lett, úgyhogy úgy írom le, ahogy történt ☺.

Hozzávalók:

7 db M-es tojás, 28,5 dkg finom szemcsés kristálycukor, 1,5 dkg vaníliás cukor,  pici csipet só, 30 dkg margarin, 30 dkg finom liszt

1,3 kg nagy szemű, puha, érett szilva, 10 dkg kristálycukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj és 1 csipet őrölt szegfűszeg.


Először megmostam és alaposan lecsepegtettem a szilvát, majd kimagoztam és elnyolcadoltam a nagy szemeket. 10 dkg cukrot összekevertem  fahéjjal és szegfűszeggel, és alaposan elkevertem a szilvával.

Nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a tűzhelyet 180 fokra és légkeverésre állítottam melegedni.

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéhez tettem 10 dkg kristálycukrot, csipet sót, és gépi habverővel keményre vertem.

A sárgájához tettem 18,5 dkg kristálycukrot, 1,5 dkg vaníliás cukrot és 30 deka margarint, és gépi habverővel alaposan kikevertem,

aztán kézi habverővel a keményre vert habhoz kevertem a tojássárgás masszát és a lisztet, majd a sütőpapírral bélelt tepsire simítottam a tésztát és a tetején elosztottam a fahéjas szilvát (leve nélkül). 

Az előmelegített sütőbe toltam és 50 percig sütöttem. Akkor tűpróbáztam, és mivel jónak találtam kivettem hűlni. Amikor langyosra hűlt feldaraboltam és kóstoltuk. Isteni lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése