2020. október 8., csütörtök

Újabb torták

 Sokat gondolkoztam, hogy megírjam-e egyáltalán ezeket a tortákat, aztán úgy döntöttem, hogy megírom, mert a kudarcok is hozzátartoznak az élethez, nem sikerülhet mindig minden flottul még akkor sem, ha az ember beleadja szívét-lelkét

Szeptember végén Legnagyobbikomat és Párját köszöntöttük  szülinapjuk alkalmánól, erre az alkalomra nem szokványos tortát akartam készíteni, végül tepsiben sütöttem meg a kakaós piskótát. Kihűlés után ketté vágtam, az egyik felét csokis habbal, a másik felét meggyes habbal töltöttem be. De valami történt a Hulalával, mert sehogysem sikerült keményre verni a habot, így a pudingokkal való kikeverés után sem lett olyan, mint régebben 😒. Ízre finom volt mindkét ízesítésű krém, de az állagával nem voltam megelégedve, túl lágy maradt.




Az alap 10 tojásból készült kakaós piskóta, ahogy  szoktam.

A csokis krém hozzávalói: 

3,5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 1 púpos evőkanál sötét kakaópor, 5 dkg étcsoki, + az 1 literes habbá vert Hulala (cukrozott) picit több, mint 1/3-a

2 dl tejet felforraltam a cukorral, és az étcsokival. A maradék 1,5 dl tejben jól elkevertem a pudingport és a kakaóport és sűrű pudingot főztem belőle. Kihűlés után gépi habverővel alaposan kikevertem és összedolgoztam a Hulala habbal.

A meggyes krém hozzávalói:

Kicsit több, mint 3 dl meggybefőtt lé, 2-3 evőkanál meggylekvár (saját készítésű) 2 evőkanál cukor, 1 vaníliás pudingpor, + szintén a Hulala hab picit több, mint 1/3-a

2 dl meggybefőtt levet felforraltam a cukorral és meggylekvárral és belefőztem a maradék meggybefőtt lében elkevert pudingport. Kihűlés után ezt is alaposan kikevertem gépi habverővel és összedolgoztam a Hulala habbal.

A piskótákat betöltöttem, és kívül is bevontam a krémekkel, és  a maradék Hulala habbal díszítettem. A meggyes tortára magozott meggyszemek, a csokisra étcsoki kockák kerültek. 

Kicsit elszámítottam magam a díszítésnél és először túl közel került a hab sor a torta széléhez, így aztán majdnem megütött a guta, amikor először a meggyes torta díszítése, aztán meg a csokisé is "földcsuszamlást" játszott. Épp fényképezni akartam, mikor egyszerűen lecsusszantak a torta oldalán. Végül úgy-ahogy sikerült megmenteni a tortákat és megújrázni a díszítést, de mondhatom szívroham közeli állapotba kerültem, kezem-lábam remegett az idegtől. 😫

Új tortát csinálni már nem volt idő, úgyhogy ezzel köszöntöttük meg az ünnepelteket. 

A torta mellé töpörtyűs pogácsát is sütöttem, mert az Legnagyobbikom kedvence. Így egy kicsit kompenzálódott talán a torta malőr.


A másik tortát Öcsém szülinapjára sütöttem, oroszkrém torta lett.


Ennek az alapja 6 tojásos kerek piskóta volt.

A krémhez vaníliás pudingot főztem 4 dl tejből, 5 evőkanál cukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral és 1csomag vaníliás pudingporral. A végén 1 evőkanál rum aromát és 1 evőkanál narancsszörpöt is belefőztem. Kihűlés után ezt is alaposan kikevertem gépi habverővel, utána összedolgoztam fél liter habbá vert cukrozatlan Hulalával.

Betöltöttem, díszítettem. Szép volt, de alig lehetett szeletelni, olyan puha volt. Azért örült neki az ünnepelt is, és mindenkinek nagyon ízlett, aki evett belőle. Anyukám szerint túl sok volt benne a krém.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom tortákat készítettél! A habbal már én is jártam így!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva! Nem tudom mi lehet a Hulalával, de valami másra kell váltlanom úgy érzem, ha nem akarok idegrohamot kapni!

      Törlés