2020. október 24., szombat

Torta Mama szülinapjára

 Ma Párom Édesanyját köszöntöttük meg közelgő 84. születésnapján.  

 INNEN  IS SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK DRÁGA  MAMA,  ISTEN ÉLTESSE JÓ EGÉSZSÉGBEN ÉS BOLDOGSÁGBAN!

Kivételesen időben elindultunk, úgyhogy sietség nélkül kb. 2 óra alatt odaértünk és kellemes napot töltöttünk Mamával és Sógornőmékkel. A finom sok fogásos ebédet Sógornőm készítette, köszönet érte. Erre az alkalomra készítettem ezt a tortát  Mamának.


Mostanában nagyon sok tortakudarc ért a habos tortakrémek miatt. Már a legutóbbi kudarcnál elkezdtem gondolkodni, hogy milyen krémet készítsek Párom Édesanyjának szülinapi tortájához. Keresgéltem, utána olvastam, de tojásos krémet nem akartam csinálni, mert nincs olyan eszközöm, amivel mérni lehet a tojás hőfokát. Ezért maradt a pudingos krém változat. Ja, és a piskótán is változtattam kicsit. 

A piskóta hozzávalói: 

7 db M-es tojás, 6 evőkanál finom szemcsés kristálycukor, pici csipet só, 4 púpos evőkanál finom liszt, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál forró víz. 

A finom lisztet alaposan összekevertem az étkezési keményítővel és félretettem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjébe 4 evőkanál cukrot és pici csipet sót, a sárgájába 2 evőkanál cukrot tettem. Először a sárgáját kevertem nagyon sűrű, kifehéredett krémmé, majd az elmosott habverővel kemény habbá vertem a fehérjét is. Az összeállítást most kézi habverővel végeztem, így meglepően könnyen összekeveredett a sárgája és a lisztkeverék a fehérjehabbal. Amikor gyönyörűen összeállt a massza, még 2 evőkanál forróvizet is kevertem bele, és sütőpapírral kibélelt aljú tortaformába simítottam, 150 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam 50-55 percre, akkor tűpróbáztam és még a kikapcsolt sütőben hagytam pár percre, mielőtt kivettem, és hagytam kihűlni. 

A krém hozzávalói: 

5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg finom szemcsés kristálycukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 dl jaffa szörp, 2-3 evőkanál rumaroma, 50 dkg Ráma margarin, 12,5 dkg vaj. 

3 dl tejben elkevertem a cukrokat, felforraltam, majd beleöntöttem a maradék 2 dl tejben feloldott 2 csomag pudingport, sűrűre főztem, majd belekevertem a jaffa szörpöt és a rumaromát. Végig kézi habverővel dolgoztam, a teljes kihűlésig sokszor átkevertem a habverővel a sűrű masszát. Amikor teljesen kihűlt, a Ráma margarint és a vajat alaposan kihabosítottam gépi habverővel, hozzáadtam a sűrű jaffás pudingot, és magas fokozaton tovább kevertem, míg isteni habos krémet kaptam.

A piskótát négy lappá vágtam, betöltöttem a krémmel, aztán kívül is bevontam és szerény díszítést nyomtam rá. Hűtőben hagytam, hogy összeérjen. 


A díszítés nem lett tökéletes, de ebből is látszik, hogy tényleg házi torta volt. Az íze és az állaga viszont kárpótolt a külcsínbeli hiányosságokért. A piskótája nagyon légies puha tészta, a krém habos, kellemesen vaníliás és narancsos, nem túl édes. Elégedett voltam a végeredménnyel, és nemcsak nekem ízlett, aminek nagyon örültem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése