2011. október 14., péntek

Tomika ellenáll az ételek csábításának :)





Megint eltűntem hétfő óta, és az Unokám bűvöletében élek :D. Olyan édes ez a kis krapek, hogy meg tudnám zabálni. Imád segíteni. Ha lerombolja a felépített "világítótornyot", a kockák szanaszét szóródnak a szőnyegen, és megkérem, hogy segítsen mamának összeszedni, hát ugrik és segít. Segít összeszedni a piszkos ruhákat (az Övéit). És közben mondja: egy kis zokni, még egy, kis trikó, kis nadrág, póló... Este elrakja az autókat aludni. Imádom. Kétnaponta csirkelevest főzök csigatésztával, mert az az étel amit igazán szeret és igazán szívesen megeszi. Valamelyik nap csak kevergette, nézegette, amikor azt mondtam neki: "Tomi, ha Te nem eszed meg a tésztát, mama úgy megeszi, mint a pinty!!" Erre felkapta a kanalát, gyorsan kikanalazta a levesét, és közben mondogatta: "mama megeszi, mint a pinty!!" (az utolsó szót nagyon kihangsúlyozva). És amikor végzett vele, azt monda "kérsz még". És még egy adag leveskét megevett. Nagy gasztronómiai kalandozásokba nem kezd, de kóstolt már sajtot (amit kisebb korában nagyon szeretett, de valahogy leszokott róla), imádja a pogácsákat, vajas bagettet, kakaót, narancs mancsit (ami nem más mint készen kapható vanília puding, és azért narancs, mert sárga). Próbáljuk megkínálni az általunk fogyasztott ételekből, de nem erőltetjük, ha valamit nem kér. Örülünk, ha valamit megkóstol. A csirkepörkölt szaftját tésztával szerette. A sült krumplit is, a bundás kenyeret is. A hozzáértők azt mondják, nem szabad sokfélével próbálkozni, egye az általa szeretett ételeket, és Ő szabja meg a tempót, hogy mikor akar új dolgokat kipróbálni (ma pl. a levesbe szánt tisztított sárgarépára Ő vigyázott, amíg  a többi zöldséget is megpucoltam, és bőszen  kérdezgette, hogy "megkóstolod?" Biztattam, hogy kóstolja meg nyugodtan, de ma addig mégsem jutott.  Nekem nagyon nehéz, de igyekszem visszafogni magam és nem erőltetni a kicsikénket, bár úgy látom, eszik annyit, ami az egész napos nyüzsihez kell :).
Azért főztem a héten, mégpedig ezeket: 
- csirkeleves csigatésztával, 2x; 
- szárnyas leves csigatésztával (csirke aprólékból, kacsazúzából, szívből, nyakból és pulyanyakból)
- csirkepörkölt tésztával 
- rántott csirkecombok és resztelt csirkemáj ( 3 csirke levescsomagban 40 dkg máj volt!!) krumplipürével
- rakott krumpli tojással, bécsi virslivel és kis szál füstölt kolbásszal
- csikós tokány csirkemell filéből,  tésztával
- kacsa sült hagymás krumplival, kovászos uborkával, vagy káposztával töltött almapaprikával :)









Átnéztem a fényképezőt, és sajnos csak a kacsákról találtam képet. Úgy szerettem volna, ha a bőr nem ragad rá az alufóliára, de sajnos nincs olyan magas oldalfalú edényem, amibe két kacsa beleférne,ezért két magasabb tepsivel próbálkoztam, amit sütőpapírral béleltem ki, beleraktam a besózott kacsákat lealufóliáztam, és 180 fokos légkeveréses sütőben sütöttem kb. 2 órán át, majd fólia nélkül pirítottam még 10-15 percig 225 fokon. Utána kivettem a kisült zsírból egy másik tepsire pihenni, mielőtt földaraboltam. Nagyon finom omlós, de nem  száraz kacsánk lett, mindenkinek nagyon ízlett :)

3 megjegyzés:

  1. Látom nem unatkozol! :) A kis unokád aranyos lehet! Te pedig birkatürelemmel rendelkező szupernagyi vagy! Gratulálok! Büszke lehet a család rád! Finomakat főztél! Visszajövök fotószemlére is! :)

    VálaszTörlés
  2. A gyerekek már csak ilyenek, de nagíon aranyos lehet a kis unokád:) Amíg ilyen picik, addig nem nagy ínyencek, de azért reméljük egyre több mindent meg fog kóstolni:) További jó unokázástneked:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Marika és Trollanyu!!

    VálaszTörlés