2011. október 16., vasárnap

Újabb történések - pulykanyak pörkölt





"Tatuska" átvette a kicsikénket, úgyhogy tudok néhány percet lopni blogolásra (már nagyon hiányzik, úgy érzem, ezt a "gyerekemet" nagyon elhanyagoltam, de most a Kicsi az első :)!!)
Szóval hát: pénteken Sógornőmék voltak nálunk, akkor készült a szárnyas leves, csikós tokány és kacsasült. Mama küldött  két kapirgálós, (kissé idősebb) falusi csirkét gyönyörűen felpucolva, feldarabolva. Tegnap Szüleimnél voltunk látogatóban, ott meg egy kiló libatepertőt,  6 (ugyancsak tisztított) galambot és egy szatyor kövidinka szőlőt, kaptunk, ami olyan édes, mint a méz.




Ráadásul Legnagyobbikom tegnap és ma is hozott egy-egy pontyot, és volt még itthon 3 jókora pulykanyakam is, úgyhogy mondhatom, van miből gazdálkodni. A galambot beraktam a mélyhűtőbe, majd akkor főzöm meg, amikor Középsőm jön haza a kis Fiáért, mert imádja a galamblevest, és Angliában nem jutnak hozzá. A halat is kifilézem, és lefagyasztom, mert halászlét is ígértem neki, mire jön.
Mára azt terveztem, hogy Mama kapirgálós csirkéiből készítek finom levest csigatésztával [ :D ], sült csirkét, sült krumplival és pulyka nyakból kissé több lecsópaprikával és paradicsommal egy finom pörköltet, mert a család azt kérte, hogy a nyakakat (amit eredetileg levesnek vettem) inkább úgy készítsem el. Ebből ebédre megvalósult a pulykanyak pörkölt tésztával és kovászos uborkával. Mert ember tervez... Szóval ... Tatuska elvitte Tomikát sétálni délelőtt, hogy levegőzzön a gyerek. Szereti megnézni az állomáson a vonatokat, aztán a Mátyás templomot, aminek a tőszomszédságában egy nagyon jó kis játszótér van. Elvileg villamost is láthatna, ha nem lenne villamospálya felújítás Szegeden, ezért a villamosok helyett buszok járnak. A kicsi a csuklós buszokat és a sima buszokat is nagyon szereti. Gondoltam, lesz időm mindent előkészíteni. Hát tényleg volt, legelőször a sütni való csirkét fűszereztem be csípősre kevert, jó rozmaringos sültcsirke fűszeremmel, kis vizet aláöntve, alufóliával lefedve betettem sülni (170 fokon, kb. 2,5 óráig sütöttem, végig alufólia alatt), 





Kissé idősebb házi csirkék "vastagja" sütve


majd a  pörköltet tettem oda, mert ennek a kettőnek kellett a legtöbb idő. Aztán belepakoltam a gyorsfőzős fazekamba a csirkék aprólékát, mellcsontját, a megtisztított zöldségekkel, vízzel és fűszerekkel, aztán lezártam és odatettem a tűzhelyre. Ekkor értek haza Tatuska és Tomika. Gyorsan vettem le a gyerek kabátját, sapkáját, és játszani kezdtünk, aztán még volt egy-két  edény amit elmostam, és vártam mikor ugrik már ki a pöcök a gyorsfőzőn. Néztem közelebbről is, és akkor láttam, hogy az eltelt időben nem történt semmi, mert elfelejtettem bekapcsolni a tűzhelyet. Azt sem tudtam sírjak, vagy nevessek.  Nosza, gyorsan bekapcsoltam, és közben korholtam magam, hogy ilyen feledékeny vagyok. Hát egyszer csak elkezdett kifutni a levesem a gyorsfőző fedő alól. Hát ilyen még nem történt!!! Odarohantam, néztem, a mutató nem mozdult ki, ez azt jelentette, nincs benne gőznyomás, hát levettem a fedőt és láttam, hogy a gumigyűrű valahogy leesett a fedőről, azért tudott kifutni a leves. Elmostam, eltöröltem újra indítottam, kijött a pöcök. Közben Tomikával újra játszani kezdtünk. A termosztát mutatója már majdnem elérte a zöld mezőt, amikor Tomika szólt, hogy pisilni kell... irány a fürdőszoba,  aztán kiderült, hogy nemcsak azt... :) Kértem Legkisebbikemet, hogy figyelje a fazekat, és ha a zöld mező feléig ér a termosztát mutatója, vegye egyesre a tűzhelyet és állítsa be az órát 25 percre. Kis idő elteltével elsápadva jött a fürdőszobába, hogy menjek azonnal, mert már nagyon fúj a fazék. Annyira belemerült valamibe, hogy elfelejtette levenni a tűzhelyet. Elképedve láttam, hogy a mutató már a piros mező legvégén járt, és fújta ki a gőzt ezerrel. Lekaptam a fazekat a tűzhelyről, beállítottam az órát és rohantam vissza a fürdőszobába. Szerencsére nem robbant fel a fazék, nem is tudom mit csináltam volna. Ilyen "megpróbáltatások" után örültem, hogy ebédre elkészült a pörkölt tésztával, a többi étel mind csúszott. A levesből csak kicsi Tomikánk evett ma, de legalább holnapra is maradt. A sült csirkéhez krumplit akartam sütni, végül zsemlével és káposztával töltött almapaprikával ettük meg - vacsorára. Isteni finom volt, csakúgy, mint ebédre a pulykanyak pörkölt :).
Hozzávalók: 3 jókora pulykanyak (több, mint 2 kg volt), kevés olaj,  2 nagy fej hagyma, 4 db színes lecsópaprika, 1 hatalmas paradicsom hámozva, csípős piros arany, 1-1,5 fehér kanál só, 3-4 fehér kanál fűszerpaprika, (4-)6 dl víz - én mindig többel öntöm fel, mert úgy szeretjük, ha sok szaft van a pörkölt alatt. 
A pulyanyakakat jó alaposan megmostam, a fehér hártyát, és zsíros, nem tetsző részeket leszedtem róla, majd egy nagyobb erős késsel, klopfoló segítségével elvágtam a csontokat (a kést rátettem a húsra, a klopfolóval addig ütöttem, míg átvágta a csontot, így szilánk mentesen sikerült a nyakakat összevágni). A megtisztított felaprózott hagymát és lecsópaprikát megdinszteltem kevés olajon, hozzátettem a hámozott, szintén kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt pulykanyakat, piros aranyat, sót, és együtt dinszteltem néhány percig. Aztán rászórtam a paprikát is, és felöntöttem vízzel, lefedve kb. 1,5 óra alatt megfőtt, nagyon finom lett. Főtt tésztával és kovászos uborkával tálaltam.





Pulykanyak pörkölt


4 megjegyzés:

  1. Minden nagyon guszta. Kellemes unokázást, mi megvárunk. :)))

    VálaszTörlés
  2. Micsoda izgalmakban van részed, Maria!:) Ételek szokás szerint ínycsiklandozóak:)
    Örömmel olvastam Tomikáról is:)
    Vigyázz magadra, és mint Petra is írta, mi megvárunk!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta az a kagylótésztát a pörkölttel! Szívesen megkóstoltam volna?:-) Ahogy olvasom nem unatkozól, jó unokázást amíg itt van Tomika! Aztán várunk vissza teljes mellszélességgel!:-)

    VálaszTörlés
  4. Na akkor sok megpróbáltatáson estél át ma.) De minden jó, ha a vége jó:)

    VálaszTörlés