2011. október 29., szombat

Tonhalas-articsókás linguine





Ma konzerv alapanyagokból készült az ebédünk, egy nagyon gyors tészta étel, tonhalas-articsókás mártással, kicsit csípősre főzve, ahogy a család szereti. A hús, amit a mélyhűtőből reggel vettem ki nem olvadt fel a kellő időre, ezért folyamodtam ehhez a megoldáshoz. Volt a kamrában egy articsóka konzerv, amit még két éve hoztunk Olaszországból, (de még 2012 áprilisig tartott volna a szavideje), volt  néhány olajos tonhal konzerv és egy tonhal sós lében, meg a múltkor, mikor akciós volt a 140 grammos sűrített paradicsom akkor vettem néhányat, így most abból használtam föl egyet a mártáshoz. Mondhatjuk konzerv ebédünk volt, de mégis friss. A linguine-t pedig még Kicsikénk kedvéért vettem, mert láttam, mikor Angliában voltunk, hogy milyen szívesen ette. Aztán itthon is nagyon tetszett Neki a hosszú tészta :).
Hozzávalók: 50 dkg linguine durum tészta, 1 liter víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj, (zepter edényben főzve)
a mártáshoz: 1 fej hagyma, az olajos tonhal olaja, 1 doboz tonhal napraforgó olajban, 1 doboz tonhal sós lében, levével együtt, 1 ü olajban eltett articsóka konzerv, 1 csapott fehér kanál szitált ételízesítő, 1 teáskanál csípős fűszerpaprika, kevés őrölt bors, chili por, 1 sűrített paradicsom konzerv, 1 paradicsomos doboz víz, néhány csepp édesítőszer, 1-1 teáskanál oregano, bazsalikom és pizza fűszerkeverék.
A hagymát felaprózva megdinszteltem az olajos tonhal olaján, majd hozzáadtam a tonhal darabokat, és a sós leves tonhal levét is. Az aricsókát kiszedtem az olajból, kettévágtam, aminek a közepén ott volt még az a kis pamacs, ami a gyermekláncfű elázott kis ejtőernyőire hasonlít, azt kidobtam, az articsókát utána felszeleteltem és a fővő tonhalhoz adtam. Megszórtam oregánóval, bazsalikommal, pizza fűszerrel, szitált ételízesítővel, jól elkevertem, ráraktam a fűszerpaprikát, chili port és őrölt borsot, majd felöntöttem a sűrített paradicsommal és vízzel. Főztem néhány percig, kóstolás után néhány csepp édesítőszert tettem még bele. Közben megfőztem a kettétört linguine-t és amikor elkészült, belekevertem a teljesen besűrűsödött mártásba. Nagyon finom csípős halas-zöldséges tészta lett. Mindenki nagy tányérral tüntetett el belőle. És ami a legjobb, még fél óra sem kellett, hogy elkészüljön :) !!




2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és gyorsan elkészíthető:) Éppen most ettem tonhalas rántottát, nagyon szeretem:) Magyarországon volt a kertemben pár tő articsóka, hatalmas, impozáns növény.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Növényt még nem láttam, de az articsókát szeretem. :)

    VálaszTörlés