2011. október 28., péntek

A Tomikával töltött utolsó napok történései és ételei


Kezdek kicsit magamhoz térni a sok sírás után, de még mindig nagyon fáj, hogy elment a kicsikénk. Ha sikerül kicsit megnyugodnom, akkor valamelyik Fiú, vagy Apa hozakodik elő, hogy emlékeztek, milyen aranyos volt amikor.....? Hát lehet így megnyugodni? Mindenki azt mondja, ne sírjak, hisz nincs semmi baj, csak hazament a szüleihez. Hál Istennek, tényleg minden rendben van vele, de annyira HIÁNYZIK ;( !! Amerre járok a lakásban mindenütt emlékek törnek rám. Azt remélem néhány hónapon belül újra láthatom, ölelhetem, puszilhatom.


Jó volt, hogy Szüleim el tudtak jönni a múlt héten, és játszhattak vele. Szinte megfiatalodtak, és azt is elfelejtették, hogy fáj valami. Teljesen elvarázsolta Őket (is) a kis Dédunoka. Csakúgy, mint vasárnap Férjem Édesanyját, Testvérééket, és a távoli ismerősöket. Mert vasárnap a kis Dédunokával együtt köszöntöttük fel Mamát 75. születésnapja alkalmából. Isten éltesse sokáig. Sógornőm finom ebédet főzött (előző nap disznót vágtak, úgyhogy húsban és munkában nem volt hiány).  Az ünnepi ebéd első fogása csontleves volt csigatésztával, utána rántott sertésborda, előző nap töltött sült hurka-kolbász következett, sült krumplival és zöldborsós rizzsel, savanyúsággal. Délután, amikor az ismerősökkel is kibővült a társaság, kétféle torta került az asztalra egy diótorta, és egy nagy oroszkrém torta, amit mi vittünk, mert tudjuk, hogy Mama imádja az oroszkrém tortát. Ezt a tortát azonban nem én sütöttem, idő hiányában a szegedi Liliom utcai cukrászdából rendeltem, de megint nem csalódtam, mert mennyei finom volt. Ezeken kívül egy hatalmas grillázs kosár, sós aprósütemények és hidegtálak voltak még az asztalon váltakozva,de azok megkóstolására esélyem sem volt, úgy tele voltam. Csak azt sajnáltam, hogy fényképezőt nem vittünk.


Hétfőn megjött középső Fiam, hogy hazavigye Angliába az Unokámat. Olyan ételeket akartam készíteni, amit nagyon szeret. Kivétel az őz, mert azt még nem evett, csak most először, de nagyon tetszett neki. 


Többek között őzlevest csigatésztával (még mindig az Unokám kedvére volt a csigatészta), 












Az őzlevest hagyományos módon főztem, mert sok volt a húsos csont, nem fért volna a gyorsfőző edénybe. Egy nagy fazékba raktam a csontokat és az összevágott őznyakat, amit pont úgy vágtam össze, mint a múltkor a pulykanyakat (egy erős nagy késsel és klopfolóval), de ebbe majdnem beletört a "bicskám" :)!! Felöntöttem kb. 4,5 liter vízzel, felforraltam, lehaboztam, tettem bele 1 zöldpaprikát, 1 hagymát, 1 csokor zellerzöldet, 6-7 fehér kanál ételízesítőt, őrölt borsot, és lassan, gyöngyözve főztem kb. 3 órán át. Ekkor beleraktam a tisztított, egészben hagyott zöldségeket is, 4 db sárgarépát, 2 db petrezselyem gyökeret és egy nagyobb zellergumó felét, és tovább főztem kb. újabb 3 órán át a levest, mire a nyakról is könnyen lejött a hús. Ekkor külön-külön tálra kiszedtem a zöldségeket és húsokat, a lé tetejéről leszedtem a zsírt (meglepően sok zsír főtt ki belőle), és egy finom szűrőn átszűrtem a levest. Kis fazékba vettem ki a léből, és abban főztem meg a csigatésztát. A főtt húsokat leszedtem a csontról, hogy könnyebben fogyasztható legyen. Mindenki kedvére szedett a húsból, zöldségből, tésztából és a léből. Kis Unokámnak és Középsőmnek is nagyon bejött, jóízűen ettek belőle. A maradékot szintén külön-külön lefedve tettem a hűtőbe, így tegnap az alkatrészekből isteni tárkonyos őzragulevest "rittyentettem :).







A maradék őzleves léhez kb. 2 dl forró vizet öntöttem, ízesítettem 3 vastag citromszelettel, 1 teáskanál szárított tárkonnyal, kevés őrölt borssal, és felforraltam. 2 dl hideg vízzel, 1,5 evőkanál finom liszttel, és 2 púpos evőkanál 20 %-os tejföllel habarást mixeltem, amivel behabartam a levest. Belekockáztam a főtt húsokat, és visszaraktam az összevágott főtt zöldségeket is, végül 5 dkg csigatésztát, amivel még 10-12 percig főztem, és forrón tálaltam ezt a finom, pikáns, tartalmas levest. Férjem mosolyogva meg is jegyezte, hogy "te aztán cifrázod ezt az őzet" :D!!

 Az őzpörköltet főtt krumplival vagy tésztával (akkor nem készült kép, tegnap pirított tarhonyával ettük), és kovászos uborkával tálaltam.










 Az őzpörköltet 2,7 kg őz színhúsból, 3 fej hagymával, 2 db lecsópaprikával, 1 db hámozott, kockázott paradicsommal, diónyi csípős piros arannyal, 1,5 fehér kanál sóval, 4 fehér kanál fűszerpaprikával, kevés fokhagyma granulátummal, őrölt köménnyel, és 8 dl vízzel tettem oda főni, a gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után 30 percig főztem, aztán hagytam, hogy a pöcök magától essen vissza. Kicsit több lett a leve, mint amire számítottam (kb. 5 dl víz elég lett volna),  de így is nagyon ízes, finom fogás lett.



A halászlé passzírozott alaplével, filézett ponttyal készült, a blogban már leírt módon













Főtt füstölt csülök tormával, csülkös lencseleves  (mire elővettem a fényképezőt, Középsőm már lebontotta a csontról a főtt csülköt). A füstölt csülköt is gyorsfőzővel főztem meg, a kis főzőkosárban, annyi vízzel, ami az 5,8 literes fazék jelzéséig ért. Szokásos jelzések után, takarékon (1/9) főztem 50 percig, aztán kiengedtem a gőzt a fazékból, kiemeltem a kosárral a csülköt, és tálra tettem hűlni. A levet megkóstoltam, hogy elég ízes-e, de nem volt az, ezért 1 fehér kanál ételízesítőt, és kevés fokhagyma granulátumot tettem bele, majd az egy délelőtt meleg vízben ázott lencsét. A fazekat visszazártam, és felforraltam a levest, majd szokásos jelzések után 20 percig főztem. Ekkor megint kiengedtem a gőzt, kevés olajból, 1,5 evőkanál rétes lisztből és 3-4 evőkanál paprikából "habarást" készítettem és azzal sűrítettem be a levest, 5-7 percig még forraltam és azon forrón tálaltam. Aki kért, a csülök sovány részéből vághatott bele, a zsírosabb részeket ecetes tormával és friss, ropogós kenyérrel ettük meg. Nagyon finom volt :)















Középsőm kedden sokat segített a főzőcskézésben, jó volt összedolgozni, közben beszélgetni, és a kicsi is ott sertepertélt közöttünk. Aztán este, míg én megfürdettem kicsikénket, Középsőm összedobott egy sajttálat esti nasinak, ezzel levette Tesókáját és annak Barátnőjét a lábáról. Ezen a hagyma, paprika, uborka mellett igazi érett angol cheddar sajt, magyar trappista, és egy kéksajt (Door Blue?  valami ilyesmi nevű) volt, sonkadarabkákkal feldobva, csípős piros arannyal és petrezselyemzölddel díszítve-ízesítve, kevés olíva olajjal megspriccelve. Nagyon bejött az ifjúságnak :). Kár, hogy szerdán már el kellett menniük :(














11 megjegyzés:

  1. Szegény fejed, el tudom képzelni mennyire hiányozhat most az unokád, meg a fiad is, de jó, hogy együtt tölthettetek ennyi időt, és finomakat is főztetek.

    VálaszTörlés
  2. Legalább egy pár napot együtt tölthettetek:) Tomika még nem tudja, milyen finomságokat hagyott ki:) A fiad is ügyes a konyhában, volt kitől örökölnie. Hogyan szoktad az őzhúst előkészíteni? Mert én még sosem főztem és 20 kg őzhúst rendeltünk hétvégére.

    VálaszTörlés
  3. Gondolom hogy most rossz érzés és hiányzik Tomika. De Te nagymama vagy és most elég sok időt el is tudtatok tőlteni, neki pedig biztosan hiányoztak már a szülők, a testvérke.Hamar elszalad az idő, most majd készűlhetsz az ünnepekre elfoglalod magad és úgy elszállnak a hónapok majd meglátod! Nagyon fincsi ételeket vonultattál most fel, csak nyelek nagyokat!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Kati - tényleg nagyon hiányoznak, és nagyon jó volt az együtt töltött idő.
    - Örülök, ha tetszenek az ételek, tényleg finom volt minden.

    Trollanyu - Kis Unokánkkal majdnem két hónapot töltöttünk együtt, sajnos a Fiammal csak Angliában néhány napot és itthon kb. kettőt, mielőtt visszamentek. Tudod nehéz búcsút venni azoktól, akiket szeretünk. Az angliai búcsúzáskor is majd a szívem szakadt meg.

    - Az őzhúst én le szoktam szedni a csontokról, leszedek róla minden hártyát és zsiradékot, és apróra vágom, mert még csak őzpörköltet, és tárkonyos ragulevest főztem eddig, most először készítettem őznyakból sima levest, ami nagyon ízlett a családnak. Most a combból, lapockából, és egy kevés gerincből szeleteket is vágtam, két csomagot készítettem belőle, amit lefagyasztottam. Egyiket Középsőm elvitte, és tegnap otthon meg is főzte, erdélyi vargánya gombával (amit Nászasszonyomtól kaptak) állítólag nagyon finom lett. Én majd később akarom elkészíteni az itthon maradt csomagot, vagy bakonyi módon, én is gombával, vagy vadasnak.

    Éva - Tisztában vagyok vele, hogy a Szülei a legfontosabbak a Kicsinek, és persze a Tesókája, de azért nekem - nekünk még hiányzik. Örültünk, hogy ennyi időt velünk tölthetett. Ahogy telnek a napok, biztosan egyre inkább megbékélünk a hiányával, és várjuk, hogy újra találkozhassunk. De elhiheted, hogy nem könnyű a várakozás, és hogy csak skype-on láthatjuk a szeretteinket 2500 kilométer távolból. Bár ha még ez sem lenne, nem tudom mi lenne velünk. Nem is ismerne bennünket az Unokánk.
    - Köszi!!

    VálaszTörlés
  6. Mariám, nagyon együtt érzek veled, de szomorkodásod közepette is nagyon józanul nézed a dolgokat.
    Találkoztok még, talán már karácsonykor?
    Viszont csodás ételeket készítettél, szokásod szerint.
    Nagyon szép, gusztusos minden étel.
    Legyen kellemes, pihentető hosszú hétvégétek!:)

    VálaszTörlés
  7. - Köszi kedves Roza! Reménykedünk, mást nem tehetünk.
    - Köszi a dicséretet :)
    - Köszönjük, Nektek is kellemes hétvégét kívánok

    VálaszTörlés
  8. Özleves, özpörkölt... Fenséges ételek!!! Remélem hamarosan újra látod édes kisunokád!

    VálaszTörlés
  9. A fájó szívű nagyinak enyhülést kívánok! Biztos nagyon üresség van most a házban és a szívedben...De ne légy szomorú, nem sokára jönnek az Ünnepek, aztán megint megcirógathatod a buksiját!

    VálaszTörlés
  10. Bors and Pepper - köszönöm :)

    Illéskrisz - köszönöm, igazán aranyos vagy. Legyen igazad :)

    VálaszTörlés
  11. María! Remek ételeket főzöl és gyönyörűek a fotóid!
    És szerencsés vagy a szerető családoddal, hiszen azért időnként találkoztok és két találkozás közt jó várakozni a következő találkozásra. És a skype is nagyszerű lehetőség.
    Most kellemes hétvégét és szép őszt kívánok!

    VálaszTörlés