Legnagyobbikom megint talált sárga gévagombát a Tisza árterében.
Felhívott, hogy kell-e? Hát persze, hisz olyan régen ettem. Van vagy két
éve. Ezek tényleg gyönyörű frissek, bimbósak voltak, de
még így is csak a legzsengébb részeket használtam fel, miután
megtisztítottam (nem mostam meg, csak konyhai papírtörlővel
megtörölgettem, az intenzíven szennyezett részeket inkább levágtam),
majd hajszál vékonyra szeleteltem. Arra gondoltam, hogy kedvenc garnélás
mártásomhoz hasonlóan, fehérborosan-tejszínesen készítem el, jó sok
fokhagymával és petrezselyemzölddel.
Hozzávalók:
1 fej hagyma felaprítva, 2-3 evőkanál olaj, egy tál vékonyra szelt
sárga gévagomba, só, bors, fokhagyma granulátum (kevés csilipor) ízlés
szerint, 1 csapott evőkanál rétes liszt, 1 kávéscsésze száraz fehér bor,
1,5 kávéscsésze 30 %-os tejszín, jó sok szárított petrezselyemzöld - persze ha friss van, azzal még jobb lehet - annyi víz, hogy kellemes sűrűségű legyen a szósz kb. 20 perc főzés után
Először a hagymát dinszteltem meg, aztán ráraktam a gombát, fűszereket,
addig pároltam, míg kioldódó nedve elpárolgott. Leszórtam liszttel,
felöntöttem borral és tejszínnel, majd vízzel hígítottam. Legalább 20
percig kell főzni. Én ma penne tésztát főztem mellé.
Legkisebbikem valószínűleg meg se kóstolja, mert ezt a gombafajtát ki nem állhatja, de nekem nagyon ízlett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése